Boldog Romero érsek első emléknapját ünnepelték nagycsütörtökön

Kitekintő – 2016. március 29., kedd | 16:51

Az egyház március 24-ét a misszionárius vértanúk emléknapjának jelölte ki a salvadori Óscar Romero érsek emlékére, akit 1980-ban ezen a napon gyilkoltak meg, miközben szentmisét mutatott be.

A főpásztort tavaly májusban avatták boldoggá, és halála napját, március 24-ét jelölték ki emléknapjává,  amely idén nagycsütörtökre esett.

Romero érseket egy kormányzat által felbérelt milicista lőtte le. Az érsek többek között azáltal került az El Salvador-i katonai diktatúra célkeresztjébe, hogy minden héten közzétette a polgárháború áldozatainak listáját. Meggyilkolása egy nappal azután történt, hogy prédikációjában arra kérte a katonákat, hogy ne gyilkoljanak tovább, és ne sértsék meg az emberi jogokat. Oscar Romerót sok országban „a hangtalanok hangjának” nevezik, és nagy megbecsülésnek örvend.

A CAFOD angol katolikus segélyszervezet előző vezetője, Julian Filochowsky, aki személyesen ismerte az érseket, három évig együtt dolgozott vele, ma a londoni központú Romero Trust nevű szervezetet vezeti, mely azon dolgozik, hogy őrizze és népszerűsítse a vértanú érsek örökségét az egyházban és azon kívül.

Filochowsky az idén nagycsütörtökre eső emléknap kapcsán elmondta, hogy első látásra szomorúnak tűnik az egybeesés, mert a húsvéti szent három nap természetesen elsőbbséget élvez, így Romero érsek liturgikus emléknapja háttérbe szorult.

Ha azonban mélyebbre tekintünk, az egybeesés nagyon is felemelő, hiszen „Romero érsek egy igazi eucharisztikus vértanú volt”. Egyrészt a szentmise bemutatása közben gyilkolták meg, másrészt pedig nem áldozat volt, hanem „szabadon áldozta fel életét”, ami eucharisztikus vértanúvá tette. 2017 augusztusában lesz születésének centenáriuma, reménykednek, hogy Ferenc pápa addig szentté avatja a mártír főpásztort – fogalmazta meg a Romero Trust vezetője.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria