Boldog Scheffler János emléknapját ünnepelték Mátészalkán

Kitekintő – 2012. május 22., kedd | 12:58

A világon elsőként Mátészalkán ünnepelték meg Boldog Scheffler János emléknapját; a Szatmári Egyházmegyében ugyanis május 17-én ünnepelték Krisztus mennybemenetelét.

A boldog vértanút ünnepelve Majnek Antal munkácsi megyéspüspök mutatott be ünnepi szentmisét huszonnégy szatmári pap koncelebrálásával a mátészalkai Szent József-templomban. Az ünnepléssel a szervezők hagyományt szeretnének teremteni.

Varga János ibrányi plébános beszámol róla, hogy ebben a templomban szentelte pappá a vértanú püspök utolsó magyarországi ténykedéseként 1947-ben a város szülöttét, Zólyom Sándort. Ennek 30. évfordulóján, 1977-ben egy kör alakú, Scheffler János püspököt ábrázoló réz domborművet helyeztek el a templom előcsarnokában. Tíz évvel később – akkor még illegálisan – képeket nyomtattak a püspökről, melyekkel imára buzdították a híveket a boldoggáavatásért. Ettől kezdve minden évben szentmisén emlékeztek meg róla a vértanúság emléknapján, december 6-án, Fehérgyarmaton.

2010-ben már ismét a mátészalkai templomban imádkoztak a határon túlról érkezett papokkal, élükön Schönberger Jenő szatmári püspökkel. 2011-ben ugyanitt konferenciát is tartottak, amelyen részt vett Seregély István érsek a három jogutóddal, Bosák Nándor debrecen–nyíregyházi, Schönberger Jenő szatmárnémeti és Majnek Antal munkácsi püspökökkel együtt – olvasható Varga János beszámolójában.

Magyar Kurír