Budapesten május 1-jén és 3-án tekinthető meg a Loyolai Szent Ignác életét bemutató film

Megszentelt élet – 2017. április 10., hétfő | 12:03

Április 24-én kerül sor a Loyolai Szent Ignác életét bemutató első nagyjátékfilm magyar szinkronos változatának zárt körű sajtóbemutatójára. A nagyközönség Budapesten május 1-jén (hétfőn) és 3-án (szerdán) tekintheti meg az alkotást az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

A film felhasználói jogosultja, a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya a bemutatót követően az év folyamán megkezdi országos terjesztését – beleértve a DVD-változatot is.

* * *

Amint arról korábbi cikkünkben is beszámoltunk, 2016. július 27-én volt a világpremierje a Loyolai Ignác (Ignacio de Loyola) című filmnek, amelyet Spanyolországban forgattak a JesCom (Jesuit Communications), a Jézus Társasága Fülöp-szigeteki Tartománya „médiatagozatának” megbízásából.


A Loyolai Szent Ignác (1491–1556) élettörténetén alapuló filmet Paolo Dy írta és rendezte, a főbb szerepekben Andreas Muñoz, Javier Godino és Julio Perillán látható; világpremierjére, a Fülöp-szigeteki bemutatóra az elmúlt évben, pár nappal a rendalapító július 31-én ünnepelt emléknapja előtt került sor.

A filmet a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya jóvoltából mutatják be Magyarországon.

A magyarországi premier médiapartnere a Magyar Kurír és az Új Ember.

Nagyon kevés Szent Ignácról szóló játékfilm van. Például a Fülöp-szigeteki Ateneo de Manila Egyetemen az elsőéves hallgatóknak egy fekete-fehér spanyol filmet vetítenek le Szent Ignácról, amely még az 1930-as években készült. Ezenkívül még rövid dokumentumfilmek léteznek a jezsuita rend alapítójáról.

Annak ellenére, hogy kevés a Szent Ignácról szóló médiaanyag, jelenleg igen nagy érdeklődés tapasztalható a szent élete, valamint az Egyházra és a világra máig hatást gyakorló hagyatéka iránt, ami talán nagyrészt a megnyerő Ferenc pápa, a pápaság történetében első jezsuita pápa megválasztása miatt is van így. Bestseller könyvében (Heroic Leadership) Chris Lowney azt írja, hogy ha valaki sikeres globális nagyvállalatokról beszél, akkor biztosan nem szabad kihagynia a felsorolásból a Jézus Társaságát, amely évszázadok óta fennáll és szolgálja a világot iskoláin, plébániáin és szociális központjain keresztül.

Ennek a hosszú idők óta fennálló társaságnak a titka – írja – az alapító, Loyolai Szent Ignác szellemében rejlik. A világ, különösen a fiatalok, kétségkívül megérdemlik, hogy újra felfedezhessék ennek a szentnek az életét, és inspirációt meríthessenek példájából. Ez volt a Jézus Társasága által megálmodott cél is az Ignác című filmmel.

A nagyjátékfilm Loyolai Szent Ignácról, a Jézus Társaságának alapítójáról szól. Találó és izgalmas betekintést kapunk a legenda mögött rejlő ember életébe, végigkövetve, hogyan alakul át pimasz, lobbanékony ifjúból, akinek mindene a nők és a fegyverforgatás volt, egy olyan rend nagy hatású, karizmatikus vezetőjévé, amely a kereszténység arcát végérvényesen megváltoztatta.

Az Ignác egy fiatal katona, Inigo (Loyolai Ignác) történetével kezdődik, aki egy csatában szerzett sérülése miatt nyomorékká válik, így arra kényszerül, hogy feladja azt az álmát, hogy egykor majd lovag legyen. Erős vágy hatalmasodik el benne, hogy szentté váljon – amikor a spanyol inkvizíció letartóztatja eretnekség vádjával, rájön, hogy eljött az ideje annak, hogy „megfizesse” a szentség valódi árát, ami nem más, mint az Isten szava iránti engedelmesség, mindhalálig.


Forrás és fotó: Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria