Budapesti hajléktalanok zarándokolnak a Vatikánba a Máltai Szeretetszolgálattal

Külhoni – 2016. november 10., csütörtök | 17:40

Hajléktalan emberekből és az őket kísérő segítőkből álló zarándokcsoportot indított a Vatikánba a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. November 11. és 13. között Ferenc pápa rendkívüli audiencián találkozik a társadalom peremén élő emberekkel.

Ferenc pápa az irgalmasság szentévében rendkívüli audienciákon találkozik a társadalom peremén élő emberekkel. November 11. és 13. között tartósan fedél nélkül élőket hívott meg a Vatikánba. A  jubileumra több mint ötezer európai zarándokot várnak. Az eseményt a francia Fratello (Fivér) Mozgalom szervezte meg.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat budapesti hajléktalan emberekből és az őket segítő kísérőkből álló 48 fős zarándokcsoportot indított útnak november 10-én. A máltai szervezet zarándoklatának vezetője Kozma Imre, a Szeretetszolgálat alapító elnöke, a csoporttal együtt utazik Kovács Krisztián ferences szerzetes is.

Az utazást megelőző öt hétben a zarándoklat résztvevői közös találkozókon készültek a háromnapos program eseményeire. Az utazók közül többen azt mondták, hogy lelki megerősödést, megnyugvást várnak a zarándoklattól, mások pedig azt remélik, hogy erőt nyernek az újrakezdéshez. A szervezők kérésének megfelelően a Máltai Szeretetszolgálat háromfős, testvéries csoportokból állította össze a zarándokok csapatát, két hajléktalan embert egy segítő kísér.

A háromnapos zarándokút során a hajléktalan emberek két alkalommal is találkoznak Ferenc pápával. November 11-én délelőtt a Szentatya a VI. Pál teremben fogadja őket, itt a résztvevők közül többen tanúságot tesznek és elmesélhetik történetüket a pápának. Feren pápa hozzájuk intézett beszéde után az irgalmasság szentévének programjaiba kapcsolódnak be a zarándokok, és keresztúton vesznek részt. Szombaton nyelvi szekciókat alakítanak ki, melyekben ismét tanúságtételek hangzanak el. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat zarándokai a Szuverén Máltai Lovagrend Keresztelő Szent János-templomában töltik a délelőttöt, ahol Kozma Imre mutat be szentmisét és vezet elmélkedést. A délutáni közös városnézés után a francia szervezők az irgalmasság vigíliájára várják az összes zarándokot a Falakon kívüli Szent Pál-bazilikába. Vasárnap Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában mutat be szentmisét a fedél nélkül élő emberekért. A zarándoklat a közös Úrangyala imádsággal zárul.

„Mennyire szeretnék egy szegény egyházat, mely a szegényekért él” – mondta Ferenc pápa közvetlenül megválasztása után, és ez a mottója a Szent Márton napján kezdődő zarándoklatnak is, mely az egyházfő szándéka szerint a vigasz, a megbocsátás és a remény forrása lehet a társadalom peremén élő, hajléktalan emberek számára.

Forrás: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Fotó: Fratello2016.org

Videó: Fratello

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria