Castel Gandolfóban ünnepli Mária mennybevételét a pápa

Kitekintő – 2013. augusztus 15., csütörtök | 9:21

Augusztus 15-én, Mária mennybevételének ünnepén Ferenc pápa Castel Gandolfóba, a Róma környéki dombok között található településre látogat, amely egyben a pápák nyári rezidenciájának ad otthont.

A Szentatya délelőtt 9 órakor indul a vatikáni Szent Márta Házból. Útjának első állomása a klarisszák kolostorába vezet, ahol rövid látogatást tesz. Fél 11-kor szentmisét mutat be a Castel Gandolfó-i Apostoli Palota előtti téren, majd együtt imádkozza az Úrangyalát a hívekkel.

Ebéd után magánlátogatást tesz a helyi Villanovai Szent Tamás plébánián, majd visszatér a Vatikánba. A napot Szűz Máriának szenteli Ferenc pápa.

Marcello Semeraro, Albano püspöke nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak arról a hangulatról, amely a pápák nyári rezidenciájának településén uralkodik ezekben az órákban, a Szentatya látogatása előtti napon: nagy várakozás tapasztalható azért is, mert nagyon lelkesítő élmény volt a múlt hónapban Ferenc pápa Úrangyala-imádsága, amelyet Castel Gandolfóban mondott. Több mint 12 ezer zarándok gyűlt össze, és Mária mennybevétele ünnepére is ilyen nagyszámú látogatót várnak.

„A pápa segít, hogy a túlvilág felé tekintsünk, amely felé haladunk. Mária mennybevétele a mennybe emelt Szűz Mária misztériuma, amely megmutatja azt a túlvilágot, amely Isten szeretete felé vezet. A mennybevétel azt jelenti, hogy nem önmagunktól ösztönözve indulunk el az ég felé, hanem az Atya szeretete az, amely befogad, és maga felé vonz bennünket” – fogalmazott Albano püspöke.

Az idei év újdonságai kapcsán Semeraro elmondta: a Szentatya nem a plébániatemplomban, hanem az előtte lévő téren mutatja be a szentmisét.

VI. Pál 1963-ban első látogatása alkalmával egy másik templomban celebrált szentmisét, mert éppen munkálatokat folytattak a plébánián. Egy másik alkalommal VI. Pál egy kis Mária-kegyhelyen mutatott be szentmisét ezen az ünnepen, amely a római dombság lakóinak zarándokhelye, a Tavi Szűzanya-szentély.

Ferenc pápa szabadtéri szentmiséjére nagyszámú zarándokot várnak, ami az egyetemesség jele lesz: a Szentatya Castel Gandolfóban tartja a szentmisét, de az egész Egyház számára – nyilatkozta Marcello Semeraro püspök.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír