Egy önkéntes beszámolója Barabásról – Továbbra is várják a segítőket a Karitász bázisán

Nézőpont – 2022. március 24., csütörtök | 14:22

Az ukrajnai háború borzalmai elől menekülőket a kezdetektől segíti a Katolikus Karitász a magyar–ukrán határon. A Szent István Rádiónak Fülöp Andrea nyilatkozott az önkéntesként való segítésről.

Fülöp Andrea elmondta, vőlegényével Barabáson két 12 órás, éjszakás műszakot vállalt. Szombaton és vasárnap is este 8 órától reggel 8 óráig voltak szolgálatban. Fontosnak tartják, hogy ne csupán pénzadománnyal, hanem szabadidejük feláldozásával is segítsenek.

Jellemzően már Belső-Ukrajnából érkeznek menekültek, akiknek az ellátását, elszállásolását vagy továbbutaztatását kell megoldani. Harkivból is érkeztek emberek, akik már két hete úton vannak; illetve olyan férfiak is jönnek, akik a kényszersorozást szeretnék elkerülni.

Fülöp Andrea hozzátette: olyan önkénteseket is várnak, akik ukránul vagy oroszul beszélnek, mert az angoltudás nem mindig elegendő.

Előzetes bejelentkezéssel várja az önkénteseket Barabáson a Katolikus Karitász. A segítőponton való munkára jelentkezőket teljes műszakra várják, lehetőleg több napra. A következő tevékenységekhez várnak segítséget: ételosztás, raktárkészlet-rendezés, adományátvétel, úticsomagok összeállítása, menekültek be- és kikísérése a járművekhez.

Kérik, hogy a szolgálattal, felajánlással kapcsolatban minden esetben vegyék fel a kapcsolatot a Katolikus Karitász munkatársaival Barabáson az éjjel-nappal hívható +3630/163-33-35-ös telefonszámon.

Forrás: Egri Főegyházmegye

Szöveg: Sinkovics Andrea

Fotó (illusztráció): Lambert Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria