Egyre több helyen szerveznek városmissziót Európában

Nézőpont – 2012. február 9., csütörtök | 11:29

Rino Fisichella érsek, az Új Evangelizáció Pápai Tanácsának elnöke az európai városokban rendezendő városmisszióról, valamint a hit évét érintő kezdeményezéseket koordináló titkárság tevékenységéről nyilatkozott a L'Osservatore Romano vatikáni napilapnak.

XVI. Benedek október 11-én, a II. Vatikáni Zsinat kezdetének 50. évfordulóján nyitja meg a hit évét a szinódusi atyákkal. Október 7. és 28. között kerül sor az új evangelizáció témájáról szóló püspöki szinódusra. A nagyböjt során 12 európai városban rendeznek városmissziót. 2013-ban 72 európai nagyváros csatlakozik a kezdeményezéshez – ismertette az érsek. Kiemelte: a számoknak jelképes értékük van: a 12 apostoltól Krisztus első követőinek számáig terjednek.

Január 9-én tartották a városmisszió felelőseinek második találkozóját a Vatikánban; első alkalommal a múlt év júliusában tanácskoztak a résztvevő tizenkét város képviselői. A nagyböjt kiváló alkalom a városmisszióra, mert Isten igéjének olvasása, a püspökök katekézisei, a kiengesztelődés szentségének ünneplése a karitatív tevékenység megnyilvánulásaival együtt még láthatóbb jelei lehetnek a keresztények elkötelezettségének, hogy Krisztust hirdessék napjainkban – hangsúlyozta nyilatkozatában az Új Evangelizáció Pápai Tanácsának elnöke.

Rino Fisichella érsek karácsony előtt szentmisét mutatott be Róma egyik nagy bevásárlóközpontjában. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a világ különböző részein már alkalmazzák az új evangelizációnak ezt az eszközét. Ebben a környék több plébániája, egyházi mozgalmak is részt vesznek, akik kiválasztják a helyszínt, ahol az emberek összegyűlnek.

Cesare Nosiglia torinói érsek, aki részt vesz a városmisszióban, úgy beszél a bevásárlóközpontokról, mint új oratóriumokról. Új gyülekezési helyek, amelyek a városok új tereivé válnak – fogalmaz Torino főpásztora. Eltávolítanak a belváros szépségeitől, hogy az üzletek neonfényeivel vonzzák az embereket. Ugyanakkor érdemük, hogy minden társadalmi rétegből való és különböző életkorú embereket összehoznak ezen a területen. Olyan helyszínné váltak, ahonnan nem hiányozhatnak a keresztények sem, akik arra kaptak meghívást, hogy emlékeztessék a világot: az ember többet ér annál, amit elfogyaszt vagy amit megvesz, mert válaszolnia kell az élet értelmére vonatkozó kérdésre.

A Hittani Kongregáció január 6-án kiadott lelkipásztori útmutatásaiban felkérte az Új Evangelizáció Pápai Tanácsát, hogy hozzon létre egy titkárságot a hit évét érintő különböző kezdeményezések koordinálására. A programok az egyetemes egyház szintjén, elsősorban Rómában zajlanak majd, a pápa jelenlétében. A titkárság tájékoztat majd a helyi egyházak, az egyházi mozgalmak és szervezetek rendezvényeiről is.

Nagyon rövid idő áll rendelkezésünkre, de a nagy lelkesedés világszerte átragadt a helyi egyházakra; s ez arra kötelez bennünket, hogy az esemény horderejének megfelelő előkészületet valósítsunk meg – nyilatkozta Fisichella érsek. Hangsúlyozta: Isten népének minden kezdeményezés előtt meg kell újítania saját hitét, hogy megismerje, jobban megtapasztalja a Jézussal való találkozást, s hogy elmélyítse ismereteit a kereszténységről.

A titkárság a hit éve kezdeményezései számára internetes oldalt is nyit majd. Hasznos információkat tesznek közzé a hit évének hatékonyabb megélése érdekében, és kapcsolatba akarják hozni az ebben résztvevő különböző helyi valóságokat. Január 16-án kommunikációs szakemberekkel megkezdték a portál tervezését – ismertette az Új Evangelizáció Pápai Tanácsának elnöke a L'Osservatore Romano vatikáni napilapnak adott nyilatkozatában. Rino Fisichella érsek annak a reményének adott hangot, hogy húsvét előtt elindul az internetes oldal.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír