Elhelyezték Csonka Ferenc arcképét a harminc éve elhunyt cserkész pap pécsi sírján

Hazai – 2016. szeptember 6., kedd | 14:10

A közkedvelt és legendás hírű cserkészvezető papra, Csonka Ferencre emlékeztek augusztus 27-én a pécsi köztemetőben. Síremlékén egykori tanítványai, ismerői és tisztelői helyezték el a néhai lelkipásztor porcelán arcképét.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A megemlékező szertartást Pavlekovics Ferenc plébános, a Pécsi Egyházmegye pasztorális helynöke vezette. Az arckép leleplezésén részt vett Kele Pál nyugalmazott apátplébános és Várhidy György cserkésztiszt, aki Csonka Ferenc rabtársa volt 1961 szeptemberétől a márianosztrai fegyházban.

* * *

Csonka Ferenc 1954-től adminisztrátorként szolgált a pécsi püspökségen, és ezzel egy időben káplánként látta el a pécsi belvárosi plébánia lelkészi teendőit. Hívei „emberhalász”-nak nevezték, mert amerre csak járt, tanítványainak tábora folyton növekedett.

Cserkésztevékenységét, amely egész további életét meghatározta, a pécsi 217. Számú Keresztény Munkás Ifjú Cserkészcsapatban kezdte meg. Földalatti mozgalmat szervezett, filozófiai beszélgetésekre, hittanórákra invitálta a pécsi Gyertyaszentelő Boldogasszony-plébániatemplom (dzsámi) „katakombáiba” a fiatalokat, akiket a keresztény értékrend szerint nevelt és a cserkésztörvények betartására ösztönzött.

1961 februárjában letartóztatták, hónapokon keresztül tartották egy nedves börtöncellában, majd a bíróság 1961. július 27-én hat év börtönre, valamint egyes jogainak gyakorlásától való 10 éves eltiltásra és teljes vagyonának elkobzására ítélte. Márianosztrán raboskodott. 1963 márciusában számos elítélt társával együtt amnesztiával szabadult.

1973-tól Kővágószőlősön szolgált plébánosként, és egyházművészeti kutatásokat folytatott. 1986. szeptember 22-én az Országos Egyházművészeti Tanács ülésére utazott Budapestre. A hivatalos közlések szerint a Rákóczi út sarkán az Astoria szálló közelében egy autó elütötte, majd továbbhajtott. A pécsi köztemetőben nyugszik.

Csonka Ferenc pasztorációs munkájáért 2014-ben posztumusz megkapta a Magyar Örökség díjat. Sírja védett, a Nemzeti Sírkert része.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria