Elhelyezték Szent Fausztina és Szent II. János Pál ereklyéjét az egyeki templomban

Hazai – 2018. április 9., hétfő | 17:14

Bérmálás keretében helyezte el április 8-án, az Isteni Irgalmasság vasárnapján Szent Fausztina és II. János Pál ereklyéjét az egyeki templomban Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök. Az ünnepi szentmise a plébánia jubileumi évének kiemelkedő eseménye volt.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

Az ereklyéket, melyeket március 18-án hozott el Lengyelországból az egyeki plébánia zarándokcsoportja, végleges elhelyezésük előtt a debreceni Szent László domonkos templomban őrizték. Az Isteni Irgalmasság vasárnapján bemutatott ünnepi szentmise és a bérmálás szentségének kiszolgáltatása alatt a két ereklye az oltáron állt, mielőtt elhelyezték volna őket a Szent József-templom Irgalmasság-oltárában.

A főpásztort Bencsik Zoltán világi elnök köszöntötte, majd a legidősebb bérmálkozó, Erzsike néni üdvözlése következett, aki elmondása szerint nagy utat, majd hetven évet tett meg, míg eljutott ehhez a szentséghez.

Palánki Ferenc homíliájában emlékeztetett, húsvétkor, amikor Jézus megjelent az apostoloknak, rájuk lehelt, és azt mondta: „Vegyétek a Szentlelket!” Jézus a Lelkét adta át nekünk, a benne hívőknek. A bérmálkozók is „kitették a lelküket”, hogy befogadják a szeretetet és felnőtt hitükkel megerősítsék első istengyermeki fogadalmukat.

A jubileumi évét ünneplő egyházközséget Ferenc pápa áldásával ajándékozta meg a debrecen-nyíregyházi megyéspüspök.

Az Irgalmasság-oltárt Papp Róbert helyi asztalos és munkársai készítették. Az eseményre a hívek Szent Fausztina-kilenced végzésével készültek, valamint megtanulták az irgalmasság rózsafüzérének Kovács Szilárd által megzenésített gregorián hangzású változatát, melyet elő is adtak.

Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Papp Ágoston, Nyeste Tamás

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria