Elismerések és ösztöndíjak átadásával zárult a szombathelyi II. János Pál-szakkollégium tanéve

Hazai – 2022. május 26., csütörtök | 9:00

Tanév végi hálaadó ünnepi szentmisét, Te Deumot tartott a II. János Pál Katolikus Kollégium és Szakkollégium, valamint a Szombathelyi Egyetemi Lelkészség május 18-án. Ezen a rendezvényen búcsúztak a szakkollégium ballagói, valamint elismerések és ösztöndíjak átadására is sor került.

A hagyományosan a Jézus Szíve-zárdatemplomban megrendezett szentmisét Fekete Szabolcs Benedek szombathelyi segédpüspök mutatta be. Köbli Tamás egyetemi lelkész, a szakkollégium spirituálisa és Andrásfalvy János szalézi tartományfőnök is koncelebrált.

Az ünnepségen jelen volt Lenkai Nóra, az ELTE rektori biztosa, Karamánné Pakai Annamária, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának szombathelyi igazgatója, több egyetemi oktató, az ELTE HÖK Savaria képviselői, a szakkollégium munkatársai és segítői, valamint domonkos nővérek is.

Fekete Szabolcs homíliájában kiemelte: Az ünnepek arra alkalmasak, hogy megálljunk, és hálát adjunk a Mindenhatónak az elmúlt időszak örömeiért és bánataiért. Hasonlóan az aranymosók régi munkájához, akik a patakok medrét átrostálva a szennyeződést eltávolítva találták meg az értéket, a csillogó aranyat. Értékeljük mindazt a tudást, élményt és kegyelmet, amivel az elmúlt tanév során gazdagodni tudtunk – tette hozzá a püspök.

A szakkollégiumból idén öten ballagnak: Bizey-Nagy Gabriella, Bódi Regina, Csigó Anita, Szedresi Eszter és Zsédely Petra, akik a ballagási tarisznya mellé emlékül az intézmény névadójának másodlagos ereklyéjét – pápai reverendájának darabkáját – képbe foglalva vehették át Gaspari Gábor igazgatótól.

Az ünnepségen II. János Pál Kiválósági Ösztöndíjat kapott Boncz Dorottya, Gulyás Bálint, Nagy Henrietta, Péter Petra, Pozmics Luca és Tuboly Eszter. Az egyszeri pénzjutalommal járó, egy félévre pályázaton elnyerhető elismerés célja a tanulmányi és tudományos, művészeti és kulturális, sport, valamint közösségi tevékenységben megnyilvánuló hallgatói kiválóság támogatása, illetve ösztönzése. Az ösztöndíjat odaítélő II. János Pál Szakkollégium Alapítvány értékes pályázatukért könyvjutalmat adományozott Gyuk Bendegúznak, Németh Zsófiának, Varga Viviennek és Xeravits Sárának.

Az ösztöndíjakat és a könyvjutalmakat Nagy Zsolt, a II. János Pál Szakkollégiumért Alapítvány kuratóriumi elnöke adta át.

Átadták a szakkollégisták által szakkollégista társaiknak adományozott Szent Márton- és Őrláng díjakat is. A hallgatók a lakáskapitányok és a Diákbizottság javaslatára titkos szavazással döntik el, kiket illetnek meg leginkább az elismerések, az arra érdemeseket pedig a közösség nevében ajándékkal lepik meg.

A Szent Márton-díjat az a szakkollégista kaphatja, aki önzetlenül a legtöbbet segített szakkollégista társainak akár lelki vigasztalással, akár fizikai tettel, valamint aktív, figyelmes ember, aki a szakkollégium szellemiségéhez méltó életet él. Idén Pozmics Luca részesült az elismerésben.

Az Őrláng díjat a szakkollégium imaéletének meghatározó alakja veheti át, aki a legtöbb lelki alkalmon tevékenyen részt vett, imaélete mély és példaértékű, imádságos lelkülete a szakkollégistákra is hatással van. A kitüntetés ezúttal Gulyás Bálintot illette meg.

A szentmisén és az est folyamán a szakkollégium ének- és zenekara és Nagy Henrietta szakkollégista működött közre.

A szentmisét követően ünnepi fogadás várta a résztvevőket.

Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós, Gaspari Gábor / II. János Pál Katolikus Kollégium és Szakkollégium

Forrás: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria