Elkezdődött az ökumenikus imahét Veszprémben

Hazai – 2018. január 24., szerda | 13:45

A keresztények egységégéért meghirdetett ökumenikus imahét megnyitóján, január 21-én vasárnap este a veszprémi Szent Mihály-bazilikában Márfi Gyula érsek vezette az imaalkalmat.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az ünnepi eseményen együtt imádkoztak a keresztény felekezetek képviselői: az esemény szónoka, Szemerei János evangélikus püspök; Nagy Károly apát, kanonok, a bazilika plébánosa; Ebele Ferenc nyugalmazott plébános; Závodi Zsuzsanna református lelkész; Niederhoffer Zoltán református lelkész; Isó Dorottya evangélikus lelkész; valamint Isó Zoltán evangélikus lelkész.

Az idei imahét segédanyagát a karibi keresztény testvérek állították össze, „Jobbod, Uram, dicső az erőtől…” / „Uram, a jobbod kitűnik erejével…” (2Móz/Kiv 15,6) mottóval.

Az ökumenikus imahét első alkalmára kijelölt téma Veszprémben a következő volt: „Szeressétek hát a jövevényt, mert ti is jövevények voltatok Egyiptomban!”

Szemerei János püspök igehirdetésében emlékeztetett az ószövetségi vándorló népre, valamint a magyar népre, melynek tagjai szintén jövevényként érkeztek meg hazájukba.

Urunknak, Jézus Krisztusnak is jövevénysorsa volt, hiszen hajléktalanként született ebbe a földi világba, majd menekülnie kellett Egyiptomba Heródes király elől; Jézus vállalta a jövevények nehéz sorsát, és most szembesít bennünket azzal, vajon mi hogyan viszonyulunk a legkiszolgáltatottabbakhoz, a rászorulókhoz – fogalmazott az evangélikus püspök, kiemelve: Isten előtt már nem számít az, hogy melyik felekezethez tartoztunk, hanem az számít, hogy mit tettünk földi életünk folyamán.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria