Először lép fel Magyarországon a világhírű Cappella Pratensis énekegyüttes

Kultúra – 2022. június 21., kedd | 16:27

Régizenei kulturális különlegességgel várják a közönséget Győr szívében, a Loyolai Szent Ignác bencés templomban július 8-án, pénteken 19 órakor. A holland Cappella Pratensis énekegyüttes most először látogat el Magyarországra. Győri koncertjük témája Gyümölcsoltó Boldogasszony (Annuntiatio Beatæ Mariæ Virginis), azaz Jézus fogantatásának, illetve születése hírüladásának ünnepe.

A program középpontjában a reneszánsz irodalom egyik ikonikus műve, Josquin Desprez Ave maris stella kezdetű Mária-himnusz témájára komponált miseordináriuma áll.

Szűz Mária tisztelete a késő középkorban különböző vallási gyakorlatok és az ezekhez kapcsolódó művészi alkotások kimeríthetetlen forrása volt. Egyik legrégebbi Mária-ünnepünk Gyümölcsoltó Boldogasszony, mely kezdetben az Úr ünnepe volt, és neve Annuntiatio Domini, Urunk születésének hírüladása. A karácsonyi készület idején, az év legsötétebb napjaiban is gyakran – egyfajta liturgikus játékként – felidézte az Egyház Gábriel angyal és Mária találkozását. A Cappella Pratensis a Sixtus-kápolnából származó zenei forrásokhoz nyúlt, amelynek kórusában maga Josquin Desprez is énekelt a 15. század végén.

A program középpontjában a Desprez által komponált Missa Ave maris stella áll, amely a reneszánsz zeneirodalom jegyeit kiválóan bemutató ikonikus műalkotás. A Cappella Pratensis az ünnephez illő gregorián tételekkel és motettákkal egészíti ki a műsort.

Az énekegyüttesről

A hollandiai székhelyű Cappella Pratensis régizenei énekegyüttes Josquin Desprez (frankoflamand zeneszerző) műveire és a 15–16. század többszólamú zenéire specializálódott. Az énekegyüttes történeti és művészeti kutatásokon alapuló műveit a reneszánsz kor szokásához hasonlóan adja elő, azaz az eredeti menzurális kották hasonmásait körbeállják, így idézve meg a kor eredeti miliőjét, hangzásvilágát. Az énekegyüttes alapítása, 1987 óta rendszeresen fellép Hollandiában és Belgiumban, neves nemzetközi fesztiválokon Európa-szerte, Észak-Amerikában és Japánban.

Időpont: 2022. július 8., péntek 19 óra

Helyszín: Loyolai Szent Ignác bencés templom (Győr, Széchenyi tér 9.)

Támogatói jegyár: 6000 forint
Jegyek június 20-tól vásárolhatók a Bencés boltban (Győr, Széchenyi tér 9.)

Forrás és fotó: Szent Mór Bencés Perjelség

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria