Első alkalommal vesznek részt gázai fiatalok az Ifjúsági Világtalálkozón

Kitekintő – 2016. március 9., szerda | 16:13

Öt gázai fiatal – három katolikus és két ortodox – is jelen lesz az Ifjúsági Világtalálkozón Krakkóban. Ez az első alkalom, hogy gázai keresztények részt vehetnek a legjelentősebb nemzetközi katolikus ifjúsági eseményen. A rendezvényt július 25–31. között tartják Lengyelországban.

A palesztin fiatalok részvételéről a brazil Mario da Silva, a Gázai övezet egyetlen plébániája, a Szent Családról elnevezett latin rítusú templom vezetője tájékoztatta a SIR olasz katolikus hírügynökséget. A plébániához 130 hívő tartozik. Az izraeli hatóságokon múlik a döntés, hogy a fiatalok megkapják-e az engedélyt a térség elhagyására. Ha lehetővé válik, ez lesz az első alkalom, hogy gázai keresztények részt vehetnek az Ifjúsági Világtalálkozón.

A fiataloknak „a fejlődés és az ismeretszerzés fontos alkalma lenne ez az út, mert még soha sem hagyták el Gázát. Részvételükkel tanúságot tehetnének szenvedéseikről. Nagy ajándék lenne ez a lehetőség minden gázai keresztény számára” – fogalmazott a plébános.

A csoportot William Shomali, a jeruzsálemi latin patriarkátus segédpüspöke kíséri el Krakkóba. „Több mint hatszáz résztvevő érkezik Jézus földjéről az irgalmasság nagyköveteként. A Szentföldön jelen levő különböző rítusokhoz tartozó palesztin fiatalokhoz továbbiak csatlakoznak Izraelből és Jordániából, valamint a Neokatekumenális Út tagjai Galileából. Krakkóban a találkozón részt vesznek majd minden egyház fiataljai” – hangsúlyozta Shomali püspök.

„A szentföldi fiatalok az Ifjúsági Világtalálkozó során ellátogatnak az auschwitzi lágerbe” – erősítette meg Ijád Tval, a Bét Szahur-i keresztény falu plébánosa. „Fontos pillanat lesz a fiataljaink számára. A látogatás alkalmával kiemeljük majd, hogy szemben állunk a rosszal, a szenvedéssel, a fájdalommal, az igazságtalansággal. Támogatjuk viszont az életet, a törvényt, az igazságosságot, a szabadságot, amelyek minden embert megilletnek, kivétel nélkül. Ellene vagyunk a rossznak, a háborúnak, és a békét pártoljuk. Nekünk is jogunk van a függetlenséghez és a szabadsághoz. A múlt emléke szolgálja egy jobb és igazságosabb jelen és jövő építését mindenki számára” – hangoztatta a plébános.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: SIR

Magyar Kurír