Emmanuel Macron megduplázza a közel-keleti keresztény iskoláknak nyújtott francia támogatást

Kitekintő – 2022. február 3., csütörtök | 15:33

Paul Richard Gallagher érsek, a szentszéki államközi kapcsolatok titkára hivatalos látogatást tett Párizsban. Ezzel egy időben Emmanuel Macron elnök február 1-jén bejelentette, Franciaország duplájára emeli a közel-keleti keresztény oktatásra előirányzott támogatását.

Emmanuel Macron elnök február 1-jén, kedden 150 vendéget fogadott hivatalos rezidenciáján, az Élysée-palotában. A meghívottak a közel-keleti keresztény közösségeket támogató szervezetek és csoportok tagjai voltak.

Pascal Gollnisch atya, a közel-keleti keresztényeket támogató, immár 160 éves múltra visszatekintő Œuvre d’Orient szövetség igazgatója a Francia Köztársaság Becsületrendjében, a legmagasabb francia állami kitüntetésben részesült.

A rendezvényen mondott beszédében Macron elnök kijelentette, „a keleti keresztények támogatása Franciaország szekuláris elkötelezettsége, történelmi küldetés”, abból a szükségszerűségből fakad, „hogy soha ne adják fel a harcot a kultúráért, az oktatásért és a párbeszédért ebben a zűrzavaros időket megélő térségben”.

Az éves támogatás, amelyet a francia kormány és az Œuvre d’Orient szövetség nyújt a nehéz helyzetben lévő közel-keleti keresztény oktatási intézményeknek, az eddigi 2 millióról 4 millió euróra emelkedik. Emmanuel Macron azt is bejelentette, a francia állam ismét 30 millió euróval járul hozzá a konfliktuszónák kulturális örökségének védelmével foglalkozó ALIPH nemzetközi alapítvány tevékenységéhez, amelyet 2017-ben az Egyesült Arab Emirátusokkal közösen hoztak létre.

A közel-keleti keresztény iskolákat támogató francia alap 2020 januárjában jött létre az Œuvre d’Orient kezdeményezésére. 2021-ben 174 iskola részesült a támogatásból, ebből 129 Libanonban, 16 Egyiptomban, hét Izraelben, 13 a Palesztin Autonóm Területeken és három Jordániában található.

Egyes francia elemzők a közelgő elnökválasztási kampányhoz kötik azt, hogy a közelmúltban nagyobb figyelmet fordítottak a francia politikusok a közel-keleti keresztény közösségek életére és gondjaira. Ehhez kötik Eric Zemmour újságíró, párton kívüli, antiglobalista jobboldali jelölt, illetve Valérie Pécresse, az újgaullista Republikánus Párt jelöltjének tavaly decemberben Örményországban tett látogatását is.

A Franciaország és a közel-keleti keresztény közösségek közötti kapcsolat – írja Isabelle de Gaulmyn a La Croix-ban – „régóta fennáll, nem érintette a baloldal/jobboldal váltakozása, egészen Emmanuel Macronig elért, Nicolas Sarkozyn és François Hollande-on keresztül. Mindazonáltal tisztességtelen választási fegyverként használni őket, és túszul ejteni belpolitikai, esetenként idegengyűlölő célokra”. A Közel-Keletet évtizedek óta szüntelenül sújtó megrázkódtatások közepette sok jel arra mutat, hogy a közel-keleti keresztény közösségek támogatása is a politikai és geopolitikai konfrontáció és versengés területévé vált.

„Az, hogy a Nyugat megvédi a keresztényeket a világ más régióiban, egy olyan mítosz, amely eddig is rengeteg kárt okozott” – jelentette ki Louis Raphaël Sako káld pátriárka a Fides hírügynökségnek 2021. augusztus végén, Emmanuel Macronnak az iraki Moszul városában tett látogatása kapcsán.

„Az a tévedés, hogy a megváltást és a problémák megoldását a Nyugattól várják – mutatott rá a káld pátriárka 2021. augusztus 31-én a Fides missziós hírügynökségnek –, pusztító hatással járt akkor is, amikor kifejezetten a Közel-Kelet keresztény közösségeit érintette. Az, hogy a Nyugat megvédi a keresztényeket a világ más régióiban, egy olyan mítosz, amely eddig is rengeteg kárt okozott – mondta Sako pátriárka. – És Macron moszuli látogatásának néhány momentuma mintha ezt a mítoszt keltette volna újra életre.” Kiemelte, hogy a mártírvárosban Emmanuel Macron szívélyesen elbeszélgetett a többi európaival, ellentétben például a nagymecsetben tett látogatás hűvös tónusával. A káld pátriárka elmulasztott lehetőségként értékelte a francia elnök látogatását, amely könnyen bizalmatlanságot támaszthatott volna a keresztény és muszlim népesség között, holott a keresztények érdeke éppen a különböző etnikumok és vallások harmonikus együttélése.

Fordította: Verestói Nárcisz

Forrás: Fides.org

Fotó: Vatican News; Asianews.it; L’Œuvre d’Orient

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria

Paul Richard GallagherFotó: Œuvre d’OrientPascal Gollnisch a Francia Köztársaság Becsületrendjében részesül.2021. november 26. Fotó: Œuvre d’Orient