Én vagyok – Piarista ifjúsági találkozót tartottak Lengyelországban

Megszentelt élet – 2022. augusztus 12., péntek | 16:25

Július 22. és 26. között rendezték meg a Piarista Ifjúsági Találkozót (PIT) a lengyelországi Rzeszówban és Krakkóban, amelyen 205 lengyel, magyar, szlovák, ukrán és katalán fiatal vett részt. Hazánkat nyolcvanöten képviselték, a rend minden iskolájából jelentkeztek fiatalok és kísérők.

Az első nap nagy része utazással telt a délkelet-lengyelországi Rzeszówba. Vacsora után bemutatkoztak a részt vevő országok, egy-egy dalt adva elő. A találkozó napjai reggel imádsággal kezdődtek, amelyet országonként szerveztek meg. A magyar imákat mindennap másik iskola tartotta. Az esti imákat a lengyel piarista szerzetesek vezették.

Második nap a helyi piarista templomban bemutatott szentmisét követően városismereti vetélkedőn vettek részt a diákok. Délután Carles Gil, Európáért felelős generálisi asszisztens tartott előadást Ember vagyok címmel a Piarista Nővérek iskolájában. A napot egy fergeteges táncos mulatság, Christian party zárta.

A következő nap városnézéssel indult, a résztvevők megtekintették Łańcut városának kastélyát és Markowa városában az Ulma Család Múzeumát, mely azoknak a családoknak állít emléket – köztük a ’44-ben kivégzett Ulma családnak –, akik segítették, bújtatták a zsidókat a második világháború alatt. Az ebéd után Kalazancius vagyok címmel Katarzyna Barnaś tartott előadást, amelyet kiscsoportos beszélgetéseken, workshopokon mélyítettek el a fiatalok. Vacsora után, este 9-kor az iskolától nem messze lévő Kalazanci Szent József piarista templomban vettek részt a jelen lévők egy spanyol nyelvű szentmisén.

A negyedik naptól a találkozó Krakkóban folytatódott, ahol magyar nyelvű szentmisén vettek részt a magyar diákok és kísérőik Fausztina nővér szerzetesközösségének kápolnájában. Ezután lengyel animátorok vezetésével megismerkedtek az Isteni Irgalmasság-bazilikával, Fausztina nővér életével, felmásztak a toronyba, végül az alagsori nemzetiségi kápolnákat látogatták végig. Délután sportversenyeken – foci és röplabda – mérték össze ügyességüket a nemzetiségi csapatok. Remek magyar eredmények születtek.

Másnap, vasárnap délelőtt Keresztény vagyok címmel Anna Cycoń tett tanúságot, amelyet ismét kiscsoportokban gondoltak tovább a csapatok. Délután megismerkedtek Krakkó óvárosával, majd a piarista templomban vettek részt közös szentmisén. Este vetélkedővel készültek a szervezők, majd 10 órától szentségimádással és éjszakai virrasztással zárult a nap.

A hatodik napon a lengyel történelem egy-egy időszakával ismerkedhettek meg a találkozó résztvevői. Ebéd után többféle workshopon, kreatív foglalkozáson vettek részt a diákok. Az esti szentmisét követően ismét táncos mulatsággal zárult a nap, és egyben a találkozó is.

Másnap a reggeli szentmise után elbúcsúztak a résztvevők és élményekkel megpakolva tértek haza. S hogy kinek mi marad a legemlékezetesebb, arról a piarista rend honlapja megkérdezett néhány résztvevőt.

„A közösségi élmények mellett a legfontosabb hozadéka nekem abban rejlett, hogy magamról is tanultam valamit. Megtapasztaltam, mi történik velem egy nagy tömegben, és hogy hiába vagyok a sokaságban, az Isten (mindannyiunkat) egyénileg szeret.” (Duda Dániel, Kecskemét)

„Már gyerekkoromban is sokszor elvarázsolt a kastélyok és a várak világa, sőt annak idején unokatesóimmal is mindig hercegnőset játszottunk, így számomra az egyik legszebb élmény a PIT-ről a pénteki kastélylátogatás volt. A kastély gyönyörű szobái egyszerűen magával ragadtak, és bár nem éltem volna le ott az egész életemet, azért egy hónapon keresztül szívesen felfedeztem volna a helyet és a rejtekajtók mögötti világot.” (Dósa Rebeka, Vác)

„A PIT alatt sok mindenben megerősödhettem, ha csak az alapokat nézzük, akkor nyelvtudásomban magabiztosabb lettem, ezenkívül kapcsolataim is elmélyültek, de talán a legfontosabb, hogy sok-sok kedves és új embert ismerhettem meg. Csoportvezetőnkkel órákon át beszélgettünk sokmindenről nagy nevetések közepette, míg máskor volt időnk csöndes elmélyülésre.” (Környei Viktor, Budapest)

„A lengyelországi PIT (és az itthoni is) azért tud nagy élményt nyújtani, mert közösségben tudjuk megélni azt, ami összeköt minket: a piaristaságot. Ezért különösen emlékezetesek maradnak a közös misék, ahol több nyelven, de egy lélekkel vettünk részt. Ez a közösségi élmény az, ami számomra sokat jelent. Ez a PIT azért is volt igazán fontos nekem, mert annak a hat évnek volt a lezárása, amit piarista diákként töltöttem.” (Tömösvári Barnabás, Budapest)

Forrás és fotó: Piarista Rend Magyar Tartománya

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria