Ép lélek ép testben – Egyházmegyei középiskolások találkozója és sportudvar átadása Nyírbátorban

Hazai – 2022. május 23., hétfő | 14:41

Közel ezer diák vett részt a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyei Középiskolások Vidám Egyházi Találkozóján (KÖVET) május 20-án Nyírbátorban, a Báthory István Katolikus Óvoda, Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnáziumban, ahol az iskola- és a sportudvar átadását is megünnepelték.

A találkozóra a nyíregyházi Szent Imre, a debreceni Szent József, a kisvárdai Szent László és a házigazda nyírbátori Báthory István katolikus köznevelési intézményekből, valamint az egyházmegye területén működő debreceni Svetits és az újfehértói KOSZISZ Szent István köznevelési intézményekből érkeztek diákok, intézményvezetők, iskolalelkészek.

Az ünnepségen jelen volt Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, Törő András püspöki irodaigazgató, Némethné Székely Julianna és Türk László EKIF- (Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatósága) főigazgatók; a házigazda intézmény vezetője, Rácz Tiborné; Molnár Katalin, az EKIF korábbi főigazgatója; Béres Nándor egyházmegyei gazdasági igazgató; Ágoston László tervező; Németh Sándor kivitelező; Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára; Simon Miklós, a térség országgyűlési képviselője és Horváthné Karsai Hédi, Nyírbátor alpolgármestere.

A gazdag programokkal teli nap koordinátora Mikos Ákos, a Magyar Katolikus Rádió debreceni tudósítója volt.

Az esemény a nyírbátori iskola sportcsarnokában szentmisével kezdődött, amelyet Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök mutatott be.

„Nem mondalak titeket többé szolgának… barátaimnak mondalak benneteket” (Jn 15,15) – idézte a főpásztor az elhangzott evangéliumi szakaszt homíliája elején, és kifejezte: tele van a szíve örömmel, mert most együtt vannak Jézus barátai. Jézus barátaiként tekint ránk, és úgy szeret minket, hogy az életét is odaadja értünk, hogy isteni életünk lehessen. Nem azt mondja, mi lesz vele, mit fognak vele tenni, ha közénk jön, hanem azt, hogy mi lesz velünk, ha nem jön el. Nem azt mondja, hogy nem érdemeljük meg a szeretetét, bűnösök vagyunk, hanem azt, hogy szeret, ezért még szenvedni is képes értünk. Nekünk ilyen barátunk van, és ez a barátság kell hogy meghatározza az életünket – fogalmazott a püspök, majd a KÖVET fesztivál mottójáról – „Ép testben ép lélek” – szólt.

Gyakran különválasztjuk a testet és a lelket – például hogy a szentmisén vagy amikor imádkozunk, lelki, sportoláskor és étkezéskor pedig testi életet élünk. De ezt a kettőt nem lehet különválasztani. Csak élet van – hangsúlyozta Palánki Ferenc püspök.

Az ép testben ép lélek mondás latin eredetijében – mens sana in corpore sano – a lélek szerepel előbb. Ha valakinek nem ép a teste, vagy akit baleset ér, és nem tud mozogni, annak nem lehet ép a lelke? Dehogynem. És az ép, egészséges testben csak egészséges lélek élhet? Nem. De először is a lelkünkkel kell foglalkozni, hogy bármilyen életkorban, élethelyzetben a szeretet maradandó gyümölcseit tudjuk teremni. Ezért vagyunk együtt, ezért segítjük egymást, és vannak örömteli találkozók, hogy annak élményeiből a testi, a szellemi és a lelki életünk táplálkozni tudjon. Találkozunk Jézussal, és ez megerősít bennünket hivatásunkban, a hivatás megtalálásában és teljesítésében, valamint abban, hogy az életünk, amely egyszerre testi, szellemi és lelki élet, az Isten akarata szerint teljék, hogy amikor véget ér itt, a földön, akkor a feltámadt Krisztussal találkozhassunk.

Ő az életét adta értünk, és megparancsolta, hogy a szeressük egymást. Lehet-e megparancsolni a szeretetet? – tette fel a kérdést a megyéspüsök. – Igen, lehet, mert a szeretet döntés, mint amilyen Jézus döntése volt mellettünk. Ő életét adta barátaiért, az ellenségeiért, a bűnösökért is. Vagyis neki az ellenségei is a barátai. Nem azért szeret bennünket, mert megérdemeljük, hanem mert a lényege a szeretet. Ő az, aki megtanít másokért élni, áldozatot vállalni, hogy közelebb vigyük egymást a szeretet forrásához. Ezek azok a gyümölcsök, amelyek megtermésére meghívást kaptunk Jézustól.

Legyen ép, egész(séges) a testetek, a szellemetek és a lelketek, vagyis legyen teljességre törekvő az egész életetek, hogy megtaláljátok Jézust, az ő akaratát, megtanuljátok az ő szeretetét, és eljussatok a mennyországba! Ezt Jézus ígérte, és amit ő megígér, azt teljesíteni is fogja – zárta elmélkedését a főpásztor.

A szentmise után került sor az iskolaudvar és a sportudvar ünnepélyes átadására. Ez alkalomból beszédet mondott Horváthné Karsai Hédi alpolgármester, Simon Miklós országgyűlési képviselő és Soltész Miklós államtitkár.

Palánki Ferenc püspök áldotta meg az iskolai új tereit, a sportudvart a főpásztor, valamint Soltész Miklós államtitkár és Simon Miklós képviselő kezdőrúgással avatta fel.

A rendezvényen közreműködtek a Báthory-intézmény sporttagozatos diákjai bemutatójukkal.

Az átadás után a KÖVET mottója ismét a középpontba került, mégpedig a Törő András püspöki irodaigazgató által vezetett pódiumbeszélgetésen. András atya vendége Geröly M. Sára nővér (Boldogasszony Iskolanővérek) és Dánielfy Gergő énekes, színész, a Dal 2018 felfedezettje, a 2021-ben megrendezett 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus egyik követe volt. Az élet két különböző területéről érkeztek, de mindketten már a diákok előtt járnak, megharcolták a hivatásuk felismerésének útját. A közel egyórás beszélgetés során számos kérdés merült fel a hivatásról, elhívottságról, lelkivilágról. Többek között arra keresték a választ, hogy mit jelent az Egyház a két különböző területről érkező fiatalnak, hol érzik benne a saját helyüket.

Törő András atya kifejtette: az egyházmegye nemcsak intézményeket tart fenn, annál ez sokkal többet jelent. Utalt a Ferenc pápa által 2021-ben meghirdetett szinodális útra, amelynek szintén az is a célja, hogy megtaláljuk saját helyünket az Egyház közösségében. Sára nővér és Gergő is – bár más-más élethelyzetből érkeztek – az Egyház közössége felé tartanak, és azt is láthatjuk általuk, hogy befogadó Egyház vagyunk.

Zumba tánccal hangolódtak a diákok a sportdélutánra a tornacsarnokban, majd különböző sportprogramokon és pontgyűjtő versenyen vehettek részt.

A rendezvény a KÖVET-kupa átadásával zárult, amelyet idén a debreceni Szent József Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium diákjai nyertek el.

A rendezvényről szóló bővebb beszámoló ITT olvasható.

Szöveg és fotó: Kovács Ágnes

Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria