Esztergomban találkoztak az európai cserkészvezetők

Hazai – 2017. november 7., kedd | 15:56

Az esztergomi Szent Adalbert Központban gyűltek össze október 31. és november 5. között Európa cserkészvezetői, hogy megosszák egymással tapasztalataikat. A konferenciára 38 országból több mint 200 cserkész érkezett hazánkba. Az eseményről Zöllner Anna Júlia tájékoztatott.

Idén tizedik éve rendezik meg a The Academyt, az európai régió cserkészvezetőinek konferenciáját. A Cserkészmozgalom Világszervezetének (World Organization of the Scout Movement – WOSM) és a Cserkészlányok Világszövetségének (World Association of Girl Guides and Girl Scouts – WAGGGS) európai régiója által idén Magyarországon rendezett konferencia magas színvonalú képzési lehetőséget és kapcsolatépítési alkalmat nyújtott a cserkészvezetők számára. A nemzetközi légkör hatalmas inspirációs forrást jelentett számukra, hogy új ötletekkel felvértezve és új kapcsolatokkal gazdagodva térjenek haza saját cserkészcsapatukhoz.

Learn. Think. Share. (Tanulj, gondolkodj, oszd meg!) – ez volt a képzés három kulcsszava. A konferencia nemcsak tudást ad át a résztvevőknek, hanem közös gondolkodásra is hív, a kiscsoportos foglalkozásokon pedig egy-egy fontos témát tárgyalnak a résztvevők az előadókkal együtt, akiket a konferencián facilitátoroknak neveznek. A szekciók mindig interaktívak, a plenáris előadás helyett a közös gondolkodás kerül a középpontba. Az Academy kiemelt célja, hogy teret adjon a kapcsolatépítésnek és ismerkedésnek is. A kiscsoportos szekciók után közös megosztással és élményfeldolgozással zárult minden délután, olyan vezetők kerültek egy csoportba, akik a saját cserkészszövetségükön belül hasonló feladatokat látnak el. Itt adódott alkalom arra, hogy közösen feldolgozzák az aznapi eseményeket és visszajelzéseket adjanak.

A konferenciát minden évben más országban rendezik meg, a szakmai tartalomért a WOSM és a WAGGGS felel, a vendéglátók pedig azt biztosítják, hogy a vendégek minél jobban érezzék magukat és szívükbe zárják az adott országot és cserkészeit.

A rendezvény megvalósításán több mint harminc magyar cserkész dolgozott. Azért esett választásuk Esztergomra mint helyszínre, hogy megmutathassák, nem csak Budapestet érdemes megnézni hazánkban, valamint üzentek is a helyszínválasztással: a Szent Adalbert Központ a bazilika tövében spirituális légkört biztosított a rendezvénynek, tanúsította a magyar cserkészet keresztény gyökereit.

A program logója egy stilizált szentjánosbogárt ábrázolt – egy bekapcsoló gombot jelző ikon apró bogárszárnyakkal. Az „ON” gomb szimbolizálta, hogy a rendezvény motivációt adott a vezetőknek, segített bekapcsolódniuk a nemzetközi cserkészéletbe, és emlékeztetett arra az aktivitásra és nyitottságra is, amit a résztvevőktől vártak az öt nap alatt.

Forrás és fotó: Magyar Cserkészszövetség

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria