Felszentelték az egri érseki palota kápolnáját

Hazai – 2016. szeptember 7., szerda | 16:20

Egerben tartotta rendes őszi ülését szeptember 6-án és 7-én a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia. A program részeként a második napon Erdő Péter bíboros újraszentelte az Egri Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpont helyreállított kápolnáját.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A szentmise elején a házigazda Ternyák Csaba egri érsek elmondta: a kápolnát napra pontosan 250 évvel ezelőtt szentelte fel Eszterházy Károly püspök. Hozzátette: amikor korábban felvetődött, hogy a testület kihelyezett ülést tart majd, magától értetődött, hogy erre az időpontra szervezik. A főpásztor hozzátette: a múlt rendszerben, amikor az állami borgazdaság működött az épületben, a helyiséget bútorraktárként használták, s csak néhány évvel ezelőtt szűnt meg ez a helyzet: a két szintet átfogó kápolna az épületszárny felújítási programja keretében kaphatta vissza régi fényét, melyet az üvegablakok, az oratórium barokk és rokokó faragásai tesznek különlegessé. Ternyák Csaba kiemelte: különösen nagy öröm, hogy jeles személyiségek, a főpásztorok, valamint Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius is jelen van az eseményen, aki által tulajdonképpen a Szentatya, Ferenc pápa is jelen van e körben.

Erdő Péter bíboros szentbeszédében úgy fogalmazott: „Beleborzongunk Isten valóságának távlatába, és elbűvöl minket hívogató szeretete. Ilyen találkozás színhelye a templom, az imádság és az imádás háza. Ezért igyekezett a hívő ember mindig a legszebbet, a legértékesebbet alkotni, amikor templomot épített. Manapság van, aki szinte luxusnak érzi a hajdani barokk püspöki házi kápolnák díszes kivitelezését. Pedig ez a szépség nem pusztán az emberi szemet gyönyörködteti, hanem hódolat Isten előtt, aki ura és gazdája az egész világmindenségnek.”

„Ezért olyan nagy öröm, hogy az egri érseki palota kápolnája ilyen gyönyörűen megújult – mutatott rá Erdő Péter. – Ezért mondunk köszönetet a Gondviselésnek, amely annyi évtized után lehetővé tette a látható szépség újjászületését. Kérjük Isten áldását érsek atya és mindnyájunk szolgálatára, hogy az újjászületés az emberek lelkében is megtörténjen és átjárja a körülöttünk elő világot.”

A szentbeszédet követően a bíboros a bejárat és az oltár megkenésével felszentelte az épületet, majd elhelyezték az oltárdíszeket.

A szertartás után az aranymisés Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius hálát adott Istennek a kapott kegyelmekért, s elmondta: az irgalmasság rendkívüli szentévében különös jelentősége van egy ilyen eseménynek. A szentszéki diplomata ezután Ferenc pápától aranymiséje alkalmából kapott leveléből idézett a jelenlévőknek, melyben a Szentatya a szolgálat jelentőségéről szólt.

A szentmise után az apostoli nuncius egyenként megáldotta a jelenlévőket.

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria