Ferenc pápa imavirrasztást vezetett az ifjúsági világnap előestéjén

Ferenc pápa – 2017. április 8., szombat | 18:45

Április 8-án, virágvasárnap vigíliáján Ferenc pápa imavirrasztást vezetett a Santa Maria Maggiore pápai bazilikában a 32. – idén egyházmegyei szinten meghirdetett – ifjúsági világnap előestéjén.

Az ifjúsági világtalálkozókat háromévenként tartják egy-egy kiemelt helyszínen a pápa jelenlétében, míg a köztes időben helyi szinten ünneplik az ifjúsági világnapot, mindig virágvasárnap, annak emlékére, ahogy egykor a Üdvözítőt is fiatalok köszöntötték Jeruzsálembe való bevonulásakor.

A szentatyával való találkozó előtt a fiatalok az olasz püspöki konferencia (CEI) ifjúságpasztorációs intézményének vezetője, Michele Falabretti vezetésével részleteket hallgattak meg Ferenc pápa idén január 13-én kelt, fiatalokhoz intézett leveléből. Ebben a pápa 2018-ra meghirdette az ifjúságról szóló püspöki szinódust és a fiatalokra bízta az előkészítő dokumentumot, mint iránytűt, mely segíti őket a „Fiatalok, a hit és a hivatástisztázás” szinódusi témakör elmélyítésében. A pápa Ábrahám alakját idézte fel, akit az Isten kiszólított a földjéről, és ennek nyomán hívja az Atya a fiatalokat most is arra, hogy „menjenek ki” és rugaszkodjanak az ismeretlen jövő felé. Közben hallgassák az Isten Szavát a szívükben, ahogy a Szentlélek súgja.

Az imavirrasztás során tanúságtételek hangzottak el, majd ismét Ferenc pápa leveléről elmélkedtek a fiatalok. A „vonulj ki földedről” felhívás egyúttal meghívás is egy új földre. Ez az új föld a pápa szerint „ma egy igazságosabb és testvéribb világ, amit a fiataloknak kell felépíteniük. Az út során Jézus magához hív bennetetek, bölcs és tapasztalt vezetőket rendel mellétek, akiknek segítségével helyes megkülönböztetést tudtok tenni Isten rátok vonatkozó tervéről”.

Az utolsó elmélkedésben Ferenc pápa Krakkóban, a legutóbbi ifjúsági világtalálkozón mondott szavaira emlékeztek, aki megkérdezte a fiatalokat, hogy hisznek-e abban, hogy meg tudják változtatni a világot. Akkor mennydörgésszerűen mondták a résztvevők: „Igen!”, Ez azt jelezte, hogy „ők tovább már nem viselik el az igazságtalanságot, nem hajlanak meg sem a leselejtezés kultúrája, sem pedig a közömbösség globalizációja előtt. Ne ijedjetek meg, hallották a pápa januári levelének bíztató szavát. „Amikor fiatal korotok tapasztalatlanságát észlelitek, ne ijedjetek meg, mert ahogy az Úr egykor Jeremiásnak mondta, most nektek ismétli: »Ne félj, mert én veled vagyok és megvédelmezlek téged!« (Jer 1,8).”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria