Ferenc pápa kifejezte részvétét a korábbi egyiptomi kopt pátriárka halála miatt

Ferenc pápa – 2022. április 1., péntek | 10:24

Antoniosz Naguib bíboros március 28-án hunyt el. Az egyiptomi kopt katolikus egyház emeritus pátriárkájának halála miatt Ferenc pápa másnap táviratban fejezte ki fájdalmát.

A 250 ezer fős kopt katolikus közösség korábbi pátriárkája, Naguib bíboros 87 éves korában hunyt el a kairói olasz kórházban, hosszan tartó betegség után.

Ferenc pápa Ibrahim Iszak Szedrak alexandriai pátriárkának címzett táviratában kifejezte együttérzését az egész pátriárkai egyháznak a főpásztor elvesztése miatt. A Szentatya kiemelte Naguib bíboros „elkötelezettségét a fejlődés és a szociális szolgálat terén” a rászorulók és a szenvedők érdekében. A főpásztor a jó pásztor tökéletes példája volt egyháza számára – fogalmazott a pápa. Szűz Mária közbenjárását kérte, hogy az Úr „fogadja be ezt a hűséges szolgát a mennyei Jeruzsálembe”.

*

Antoniosz Naguib 1935. március 18-án született Szamalutban, Egyiptomban. Tanulmányait a kairói Al-Maadi Szemináriumban, majd a római Pápai Orbán Egyetemen végezte. 1960-ban szentelték pappá, miután diplomát szerzett teológiából és biblikumból, és más tudósokkal együtt hozzájárult az Újszövetség új, modern arab nyelvű fordításához.

1977-ben szentelték Minja püspökévé, 2006-ban alexandriai pátriárkává választották. Alexandriai pátriárkaként végzett hétéves szolgálata során a kopt katolikus egyház szinódusának és az egyiptomi katolikus hierarchia közgyűlésének elnöke is volt. XVI. Benedek pápa 2010-ben bíborossá kreálta, egy hónappal azután, hogy a Közel-Keletről tartott püspöki szinódus főrelátora volt. 2011-ben agyvérzést kapott, 2013 januárjában nyugdíjba vonult, majd márciusban részt vett a Ferenc pápát megválasztó konklávén.

Naguib bíboros az ökumenikus párbeszéd szószólója volt, különösen az egyiptomi keresztények nagy többségét alkotó kopt ortodoxokkal. Aggodalmának adott hangot az Egyiptomban élő keresztényeket fenyegető, fokozódó iszlamista radikalizmus miatt is, különösen az arab tavasz kitörése után, amely 2011-ben megdöntötte Hoszni Mubarak egyiptomi elnök uralmát. A Vatikáni Rádiónak 2011-ben adott interjújában a kairói „Tahrir téren történt eseményeket” kommentálva figyelmeztetett, hogy a fiatal egyiptomiak által követelt változások megrekednek, ha a fundamentalizmus fölénybe kerül Egyiptomban. Kiemelte a politikai és a vallási szféra szétválasztásának szükségességét is, mondván, Egyiptom válaszút előtt áll a modern demokrácia és az iszlám fundamentalizmus között.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria