Ferenc pápa megérkezett Svédországba

Ferenc pápa – 2016. október 31., hétfő | 15:58

Október 31-én, tizenegy óra előtt pár perccel landolt a pápa gépe Malmö repülőterén, ahol Stefan Löfven svéd miniszterelnök fogadta. Kora délután látogatást tett Lundban XVI. Károly Gusztáv és Szilvia svéd királyi párnál.

A repülőúton a pápa így köszöntötte az újságírókat: „Jó napot mindenkinek! Köszönöm, hogy itt vagytok, köszönöm a munkátokat. Ez egy nagyon fontos út, mert egyházi, nagyon egyházi jellegű utazás, ökumenikus téren. A ti munkátok nagyban szolgálja a megértést, hogy az emberek jól értsék. Köszönöm nagyon!”

A Szentatya érkezésekor fejet hajtott a sárga-kék színű svéd nemzeti lobogó előtt, melynek keresztje történelmileg Krisztusra emlékezteti az ezer éve keresztény hitre jutott skandinávokat.

Fél kettőkor  udvariassági látogatást tett Lundban XVI. Károly Gusztáv és Szilvia svéd királyi párnál a királyi rezidencián, mely közvetlenül a székesegyház mellett fekszik. Az ajándékok cseréje után került sor a pápa és a királyi pár közötti magánbeszélgetésre.   

Károly Gusztáv herceg 1946. április 30-án született Gusztáv Adolf svéd királyi herceg és Szibilla szász–coburg–gothai hercegnő ötödik, utolsó gyermekeként és négyéves kora óta ő volt a trónörökös. Édesapja 1947-ben halt meg, mielőtt trónra léphetett volna.

A fiatal herceg nyilvános iskolába járt, gimnazista éveit a Stockholm melletti Sigtunában töltötte. 1966-ban érettségizett le, ezután két évig a hadseregnél szolgált, és körbeutazta a világot. Tanulmányait az Uppsalai Egyetemen folytatta, ahol közgazdaságot, politológiát és történelmet tanult.

Az 1970-es évektől kezdve a trónörökös herceg egyre többet szerepelt a nyilvánosság előtt, például ő vezette a svéd küldöttséget az oszakai világkiállításon, és 1972-ben ő osztotta ki a Nobel-díjakat akkor már beteg nagyapja helyett.

1972-ben, a müncheni olimpián a király megismerkedett Silvia Renate Sommerlath-tal, egy német üzletember leányával, aki Brazíliában nőtt fel. 1976. június 19-én feleségül vette. A királyi párnak három gyermeke született: Viktória, Károly-Fülöp és Magdolna. 1973. szeptember 15-én, huszonhét évesen lépett trónra, és szinte azonnal nagy népszerűségre tett szert népe körében.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria