Ferenc pápa vallási vezetőkkel találkozott Dakkában

Ferenc pápa – 2017. december 1., péntek | 17:15

A pápa bangladesi látogatása jelentős pillanatának nevezte a vallásközi és ökumenikus találkozót, amelyet a békéért tartottak december 1-jén délután a főváros érsekségén. Jelen voltak a muszlim, a hindu, a buddhista vallások és a keresztény felekezetek képviselői.

A találkozón hagyományos táncokat és énekeket adtak elő, majd Ferenc pápa beszéde következett, melynek középpontjában a szív megnyitásának gondolata állt.

A pápa kiemelte, hogy a harmónia, a testvériség és a béke közös vágya jelen van a világ vallásainak tanításaiban. Ez a találkozó pedig kifejezi a Bangladesben élő vallások képviselőinek közös erőfeszítését arra, hogy kölcsönös tiszteletben és jószándékkal éljenek együtt. 

Együttműködésre van szükség a találkozás, a párbeszéd kultúrájának megteremtéséhez. Ehhez nemcsak toleranciára van szükség, hanem kölcsönös bizalomra és megértésre is, hogy olyan egységet építsünk, amely a sokszínűséget nem fenyegetésnek, hanem a gazdagság és a növekedés lehetséges forrásának tekinti. Ez arra ösztönöz minket, hogy megnyissuk szívünket úgy, hogy a másikra mint útra és ne mint akadályra tekintsünk – hangsúlyozta a pápa.

A szív megnyitása feltétele a találkozás kultúrájának. A szív kapu. Nem egy elvont teória, hanem megélt tapasztalat. Lehetővé teszi, hogy párbeszédbe kezdjünk, és ne csak egyszerű eszmecserét folytassunk. Ehhez jószándék és befogadás szükséges. Elköteleződni a másik ember felé annyit jelent, hogy megosztjuk eltérő vallási és kulturális identitásunkat, de mindig alázattal, őszintén és tisztelettel tesszük ezt – folytatta a Szentatya. – A szív megnyitása hasonlít továbbá egy lépcsősorra, amely az Abszolúthoz ér el. E transzcendens dimenzióra emlékezve ráébredünk: meg kell tisztítani szívünket, hogy minden dolgot a maga igazi valóságában tudjunk látni. Minden lépésünkhöz megkapjuk az erőt, hogy megértsünk és értékeljünk másokat és nézőpontjukat. Így aztán megfelelő bölcsességgel és erővel baráti kezet tudunk nyújtani mindenki felé. Végül a szív megnyitásának harmadik jellemzője az, hogy ez egy út, amely a jóhoz, az igazságossághoz és a szolidaritáshoz, valamint embertársunk javának a kereséséhez vezet. A különböző vallási közösségek Bangladesben elindultak ezen az úton, különösképpen is a természet védelme iránti elkötelezettség terén.

A hívek között a nyitottság, az elfogadás és az együttműködés lelkülete nemcsak hozzájárul a harmónia és a béke kultúrájához, hanem mindez annak lüktető szíve. A világnak ma nagy szüksége van egy ilyen erősen lüktető szívre, hogy fellépjen a politikai korrupció, a pusztító vallási ideológiák és a szegények, a menekültek, az üldözött kisebbségek szükségletei iránti közöny ellen. Mekkora nyitottságra van szükség az emberek, különösen is a fiatalok befogadására, akik időnként magányosnak és összezavartnak érzik magukat az élet értelmének keresése során. Megnyitom szívem mindannyiótok felé, és köszönetet mondok a befogadásért – zárta Ferenc pápa a bangladesi vallási vezetőkhöz intézett szavait.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria