Fiatalok szentévi találkozóját tartják a hétvégén Rómában

Kitekintő – 2016. április 22., péntek | 17:07

Április 23. és 25. között tartják Rómában a fiatalok jubileumát, amelyre közel 60 ezer résztvevőt várnak. Az eseményt első alkalommal szervezik meg Ferenc pápa külön kérésére, az irgalmasság szentévéhez kapcsolódva.

Az Új Evangelizáció Pápai Tanácsa április 20-án közleményben ismertette a fiatalok jubileumának programját. A Vatikánban és Rómában számos program várja a fiatalokat, az egyházmegye plébániai közösségei pedig nagy odaadással készülnek fogadásukra.

Három intenzív nap vár a résztvevőkre: ima, gyónás, zarándoklat a Szent Péter-bazilika szent kapujához. „Ez az értékes időszak, amely titeket is magával ragad, kedves fiúk és lányok. Meghívlak benneteket, hogy legyetek főszereplői ennek, fedezzétek fel, hogy Isten gyermekei vagytok” (vö. 1Jn 3,1) – fogalmazott a pápa a fiatalok jubileumára szóló üzenetében. Mindenkit arra kért, hogy vegyen részt ebben a fontos szentévi eseményben, amelynek témája: „Növekedni az irgalmasságban, az Atya nyomán”.

Április 23-án, szombaton a találkozó első programjaként a fiatalok az Angyalvártól indulva elzarándokolnak a Szent Péter-bazilika szent kapujához. A Szent Péter téren több mint 150 pap reggel fél 10-től délután fél 6-ig várja azokat, akik részesülni szeretnének a bűnbocsánat szentségében.

Délután a Szent Péter-bazilikában a fiatalok közösen elmondják a hitvallást az apostol sírjánál, majd az Olimpiai Stadionban találkozón vesznek részt, ahol este hét órától kezdve egymást váltják a különböző egyházmegyei csoportok bemutatói, tanúságtételek, zeneszámok, a filmvilág, a sportélet képviselőinek részvételével. Az olasz püspöki konferencia országos ifjúságpasztorációs hivatala által szervezett ünnepi rendezvényt a Tv2000 és a Vatikáni Rádió olasz nyelvű adása is közvetíti.

Április 24-én, vasárnap délelőtt fél 11-kor kezdődik a Szent Péter téren a találkozó központi eseménye, Ferenc pápa szentmiséje. A szertartást követően a fiatalok felkeresik az irgalmasság sátrait, amelyeket Róma történelmi központjának hét terén állítanak fel. Itt a zarándokok és a rómaiak a testi-lelki irgalmasság tanúságtételeivel ismerkedhetnek meg.

A Rómába érkező fiatalok többségét az örök város plébániái látják vendégül. Több mint kétszáz közösség válaszolt a római egyházmegyei ifjúságpasztorációs központ felhívására.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír