Folyamatosan fogadják a menekülteket a Pécsi Egyházmegye szálláshelyein

Hazai – 2022. március 21., hétfő | 13:38

Hat településen mintegy félszáz ukrán ajkú menekültet szállásolt el a napokban a Pécsi Egyházmegye az illetékes önkormányzatokkal és plébániai közösségekkel, valamint a Karitásszal együttműködve. A szálláshelyek biztosításán túl a menekült családok lelki támogatásának fontosságára is felhívta a figyelmet Felföldi László megyéspüspök.

A főpásztor március 2-án Pécsett, a püspöki hivatalban megtartott rendkívüli tanácskozáson fejezte ki szándékát, hogy az ukrajnai háború elől menekülők befogadásával egyházmegyei szinten is támogatni kívánja a segítségnyújtást. A Pécsi Egyházmegye március 18-ig 194 férőhelyet ajánlott fel a civil és egyházi szervezetek, valamint intézmények közötti együttműködések koordinálására megbízott megyei védelmi bizottságoknak, melyből 102 férőhely Baranyában, 92 pedig Tolna megyében található.

Az orosz fegyveres agresszió elől menekülők, köztük idősek, nők és gyermekek az elmúlt napokban érkeztek meg a Cikón, Szálkán, Decsen, Vajszlón, Bonyhádon, továbbá Sióagárdon található egyházi ingatlanokba. Ez utóbbi helyszínen példaértékű összefogással segédkezik a település lakossága a menekültek ellátásában.

Az ellátáshoz kapcsolódóan egyházmegyeszerte szerveznek gyűjtéseket, melyek szétosztását a karitászcsoportok szervezik. Az érkezők elhelyezésének, ellátásának koordinálásán túl az egészségügyi ellátásba való bekapcsolásuk, valamint a gyermekek iskolai befogadásának megszervezése is folyamatban van, amit a megyei védelmi bizottságok munkatársai bonyolítanak az oktatási intézményekkel együttműködve.

A következő napokban várhatón további menekült családok érkeznek a Pécsi Egyházmegye által felkínált férőhelyekre.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria