Folytatódik a Martinus Exclusive koncertsorozat Szombathelyen

Kultúra – 2018. január 13., szombat | 16:54

2017 őszétől új, különleges programsorozattal bővült a püspöki palotában a Szily János Egyházmegyei Látogatóközpont, a székesegyház és ezzel együtt Szombathely kulturális kínálata. A Martinus Exclusive komolyzenei koncertsorozat 2018-ban is folytatódik.

A Martinus Exclusive koncertsorozat szeptembertől decemberig értékes előadásokkal várta a szombathelyi székesegyházba és a püspöki palotába látogató komolyzene-kedvelőket. A nagy érdeklődésre való tekintettel a koncertsorozat a 2018-as tavaszi idényben is folytatódik.

A koncertek megálmodói, Perger Gyula plébános, a látogatóközpont igazgatója és Lakner-Bognár András székesegyházi karnagy, az egyházmegye zeneigazgatója voltak, ötletüket támogatták Székely János megyéspüspök és Császár István helynök. A püspöki palota díszterme kamara-előadóestek helyszínéül szolgált, olyan neves előadókkal, mint Balog József zongoraművész, a Bozsodi-vonósnégyes, valamint Vörös Szilvia, Duleba Lívia és Razvaljajeva Anasztázia, akik Francia líra estet tartottak. A székesegyházi koncerteken fellépett a Szent Efrém férfikar, Kertesi Ingrid Liszt-díjas operaénekesnő és tanítványai, Szemere Zita operaénekesnő és a Brenner János Általános Iskola gyermekkórusa.

A tavaszi szezonban februártól május közepéig a püspöki palotában, május közepétől pedig a székesegyházban rendezik meg a koncerteket. Fellépnek a Budapest Saxophone Quartet művészei, a Budapesti Vonósok Rónaszéki Tamás vezetésével és Sümegi Eszter operaénekes, aki a Bozsodi Quartet kíséretében zárja az évadot.

A szervezők nagy hangsúlyt fordítanak a helyi művészek támogatására is: önálló koncertet ad a Capella Cantorum énekegyüttes, Kiss Márton zongoraművész pedig Osztrosits Eszter és Osztrosits Éva hegedűművészekkel ad hangversenyt. Fellépnek a Savaria kürt quartet tagjai is, anyák napjához kapcsolódóan pedig Kútvölgyi Erzsébet Kossuth- és Jászai Mari-díjas művésznő előadóestje lesz a püspöki palotában.

Újra lesznek orgonahangversenyek is: a székesegyház orgonáján Pem László, az egyházmegye korábbi zeneigazgatója és Wolfgang Capek, a bécsi Zeneakadémia professzora játszik majd, egy koncert keretében pedig Magyarország székesegyházainak orgonistái lépnek fel.

Jegyek a Látogatóközpontban január 16-tól kaphatók.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria