Folytatódik a párbeszéd a Vatikán és a kairói al-Azhar Egyetem között

Kitekintő – 2017. július 5., szerda | 19:48

A Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsa július 4-én kibocsátott közleményében hangsúlyozta: folytatódik a párbeszéd a Vatikán és a kairói al-Azhar Egyetem, a szunnita iszlám legfőbb vallási központja között.

A korábbi, 1998. május 28-án aláírt egyezmény, valamint Ferenc pápa és Ahmad et-Tajjeb főimám az áprilisi békekonferencián mondott beszédei szellemében mindkét fél elkötelezi magát a hatékony vallásközi dialógus mellett, melynek középpontjában a béke és egy igazabb világ építése áll – olvasható a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsa július 4-én kibocsátott közleményében.

Július 3-án, hétfőn személyes találkozóra is sor került az egyiptomi apostoli nunciatúrán. A Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsát Miguel Angel Ayuso Guixot MCCJ, a pápai tanács titkára, Káled Akaseh, a tanács iszlámmal foglalkozó irodájának vezetője, és Jean Druel OP, a domonkosok kairói orientalista intézetének igazgatója képviselte.

A L’Osservatore Romano vatikáni napilap a napokban adott hírt egy egyiptomi törvényjavaslatról, amely a Korán nevében elkövetett erőszakot büntetné – a javaslatot az al-Azhar Egyetem munkatársai nyújtották be Abdel-Fattáh esz-Szíszi elnöknek. Ahmad et-Tajjeb főimám jelentette be a törvényjavaslatot, mellyel az egyetem megállásra szeretné bírni az iszlám nevében elkövetett erőszakot és propagandát.

A törvényjavaslat megerősíti, hogy teljes mértékben összeférhetetlen egymással a vallási érveken alapuló erőszak és az iszlám törvénye; mindezzel csökkenteni kívánják a gyűlölet és intolerancia megnyilvánulásainak számát, és a különböző vallási felekezetekhez tartozó állampolgárok békés egymás mellett élését tekintik célnak.

A törvényjavaslatot kidolgozó öttagú bizottságot Mohamed Abdel Szalam, az al-Azhar főimámjának jogi tanácsadója vezette.

Számos megfigyelő szerint a kezdeményezés hátterében az a cél áll, hogy egyértelműen kifejezzék: az al-Azhar elhatárolódik attól a propagandától, amely jogosnak állítja be a muszlim közösségben a gyűlöletet és az erőszakot.

Forrás: Zenit.org

Fotó: News.va

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria