Hit, egység és szeretet – Negyvenéves a pécsi Nagyházas közösség

Hazai – 2018. november 22., csütörtök | 16:10

1978-ban hittanos csoportként jött létre, majd az évek során közösséggé formálódott a Nagyházas közösség, mely alakulásának negyvenedik évfordulóját ünnepelte november 17-én Pécsett.

A lelkinap szentmisével kezdődött, amelyet Kajtár Edvárd, a pécsi székesegyház plébánosa mutatott be a belvárosi Gyertyaszentelő Boldogasszony-templomban (Gázi Kászim pasa dzsámija). Prédikációjában kiemelte: a Nagyházas közösség nagyon hasonlít Az apostolok cselekedeteinek második fejezetében leírt pünkösd utáni tanítványok közösségére, akik állhatatosan kitartottak az apostolok tanításában és közösségében, az imádságban és a kenyértörésben.

„Az egész negyven évetek arról szólt, hogy az Egyház fényképe legyetek, hogy olyan Egyház legyetek, amilyet Jézus maga is akart” – fogalmazott a szónok, hangsúlyozva, hogy Bíró László püspöknek nagy érdemei vannak mindebben.


A találkozó a Dóm Kőtárban folytatódott, Kajtár Edvárd és Nyúl Viktor pasztorális helynök katekézisével.

Borbás Géza, aki 1992-től a közösség felelőse, örömét fejezte ki, majd arról beszélt, hogy amikor hittanos csoportként elkezdték, olyan korúak voltak, mint most a gyerekeik, vagy még fiatalabbak: „Most szembesülök azzal, hogy tulajdonképpen már egy fél emberöltőt töltöttünk el ebben a közösségben. (...) Ez persze sok örömmel és nagyon sok áldozattal járt, de több volt az öröm és a hála, hogy így együtt maradhattunk.”

Közösségben könnyebb megélni a hitet, az Egyház tanítását – mondta Serény Géza és felesége, Benczenleitner Éva. –  A csatlakozás a közösséghez a valahova tartozás igényéből fakadt, és megerősített bennünket a hitünkben.

A házaspár kiemelte, hogy a közösség segít a hitbeli fejlődésben, és abban is, hogy az életben mindenkihez szeretettel tudjanak viszonyulni.

Lantosné Imre Mária felelevenítette egy emlékét: harmadik gyermeke születésekor megbetegedett, s hosszú időre kórházba került; ekkor a közösség tagjai felváltva segítették a két nagyobb gyerekkel és egy csecsemővel otthon maradt férjét. Még a költözésbe is besegítettek. „Mindig olyan dolgokban lehetett részem, ami magáért beszélt, és nem kellett hozzá magyarázat. Bíró László szeretete és szervezőkészsége, lelki kisugárzása határtalan nagy ajándékot jelentett nemcsak a mi számunkra, hanem a közösség számára is.”

A Nagyházas közösséget 1978-ban Bíró László alapította, aki akkor káplánként szolgált a pécsi székesegyházban. A dóm hittantermében 40-60 embernek tartott hittant. A sok érdeklődőre való tekintettel a nagy közösséget két csoportra osztotta: Kis- és Nagyházas közösségre.

A Nagyházas a befogadó csoportnak bizonyult. A gyakorlati katolicizmussal foglalkoztak. Több közösségvezető került ki a csoport tagjai közül, akik további közösségeket hoztak létre: ebből erednek a Házas Hétvége mozgalom pécsi gyökerei is.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria