Hittanos gyerekek faggatták érseki jubileumán Ternyák Csabát

Hazai – 2022. június 16., csütörtök | 18:30

Tizenöt éve, 2007. június 9-én iktatták be hivatalába Ternyák Csaba egri érseket. Ebből az alkalomból a gyöngyösi II. Rákóczi Ferenc Katolikus Általános Iskola diákjai levélben köszöntötték a főpásztort és számos kérdést tettek fel életével kapcsolatban. Az érsek úgy döntött, meghívja magához a diákokat tanáraikkal együtt, és személyesen válaszol kérdéseikre az őket érdeklő témákban.

A személyes találkozóra hivatalosak voltak még a Markazi Várvölgye Általános Iskola hittanosai is (Holló Levente, Zoltán Lili Anna, Szabó Villő Anna, Zaklóczki Bence, Simonyák Nóra), akik első helyezést értek el a Biblia, a világ legolvasottabb könyve című országos csapatversenyen. A főpásztor szép teljesítményükért, valamint tanáruknak, Zaklóczkiné Dékány Adriennek kitűnő felkészítő munkájáért dicsérő oklevelet adott át.

A több mint százfős gyerekcsapat meghívása egész napos programsorozatra szólt, amelynek keretében a gyerekek megtekintették – egy különleges, csak nekik szóló tárlatvezetés során – az Egri Érseki Palota Látogatóközpontot és az érseki pincerendszert, ahol a bátrabbak még a sötét folyosókra is bemerészkedhettek saját világítás mellett. A főegyházmegyei könyvtár barokk termében pedig megnyitották számukra a karzatot, amelyet a nagyközönség csak egy évben egyszer, a Múzeumok Éjszakáján járhat be.

A főpásztorral való találkozóra délután, az érseki palota Erdődy termében került sor. Ternyák Csaba gyerekkoráról és az érseki kinevezést megelőző évekről beszélt. Az igazán izgalmas rész pedig akkor érkezett el, amikor a gyerekek a helyszínen is feltehették a kérdéseiket. Tartalmas, kötetlen párbeszéd alakult ki a főpásztor és a gyerekek között, melynek során sok minden szóba került: „Ki a kedvenc szentje? Szokott-e focizni? Van-e háziállata?” De a közvetlen hangulatú beszélgetés érintett olyan témákat is, mint például: „Előfordult-e valaha, hogy haragudott Istenre?”

A találkozó végén a gyerekek énekszóval és egy emlékkönyvvel köszöntötték jubileuma alkalmából Ternyák Csabát.

Forrás és fotó: Kateketikai Konzultációs Iroda/Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria