Hűséges imádságuk tartja meg a világot – Nagyszülők zarándoklata az alsószentiváni kegyhelyre

Hazai – 2018. október 15., hétfő | 19:12

Október 13-án Alsószentivánon, a Fatimai Szűz első hazai kegyhelyén tartott Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök ünnepi szentmisét, amelyben a nagyszülőket külön áldásban részesítette.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az alsószentiváni templom, a Fatimai Szűzanya tiszteletére szentelt kegyhely legkedveltebb ünnepe a nagyszülők zarándoklata. Buszokkal, autókkal érkeztek az egyházmegye határain túlról idén is a résztvevők a búcsúi szentmisére. Hamar megteltek a szabadtéri oltár előtti padsorok és a kegytemplom, ahol idén a missziós zarándokkereszt előtt is imádkozhattak a hívek.

Spányi Antal püspök az ünnepen kiemelte a nagyszülők szerepét a családban, hogyan segíthetik az idősek a hit átadását a következő nemzedékeknek. Szentbeszéde a bátor tanúságtételről és az imádságról szólt, amely a legerősebb fegyver a világ sokféle baja ellen, a reménytelen helyzetek megoldására, a béke megteremtésére.

A zarándokokat Helter István plébános fogadta. Megköszönte a főpásztornak, hogy a magyar kereszténység újjáéledésének egyik központi helye lett Alsószentiván, és reményét fejezte ki, hogy a küllemében hatalmas változásokon keresztülment zarándokhely a lelkekben is meghozza a megújulást.

Isten túláradó kegyelméről tett tanúságot Lindmayer Miklós diakónus, aki elmondta: bízni az Úrban, ez az egyetlen, ami csodaszerként tud működni életünkben. Nem a saját erőnk hozza el a változást a családunkban. Éppen akkor, amikor már emberileg feladtuk, és Istennek adjuk gondjainkat, akkor tud az Ő kegyelme működni. Ez hozza meg tapasztalatot, hogy Isten jó, irgalmas, és tettei hatalmasak. Engednünk kell, hogy a Szentlélek működjön, és újra meg újra lehetőséget adjon életünk megváltozására.

A szentmise elején az alsószentiváni Fatimai Boldogasszony Általános Iskola diákjai is köszöntötték a főpásztort és a zarándokokat versekkel és imákkal.

„Közös imádságunkért Máriát kérjük, vigyen bennünket az Úr elé, hogy megtapasztalhassuk Isten szeretetét, amelyet az Őt keresőknek olyan bőségesen ad. Legyen az Égi Anya a Királynőnk, akit mindenben követünk. Máriával együtt keressük Jézust, szívével szeressük Jézust, Mária szemével tekintsünk az Úrra!” – buzdította az egybegyűlt többezres zarándoksereget a megyéspüspök.

„Talán a mi világunkban nehezebb az imának időt teremteni. Félünk, ha egy percre kikapcsoljuk a híreket, valami fontosról lemaradunk. Pedig az imádság által kialakult csendben tudunk az Isten szavára figyelni… Észre kell vennünk, hogy nem az események, hanem az imádságos emberek buzgósága tartja meg a világot, az országot és az Egyházat” – fogalmazott a főpásztor, majd a fatimai látnokgyermekek példáján keresztül arra biztatott, hogy az imádságban szívünk-lelkünk mélyén valóban Isten akaratát keressük. A szeretettel ajánlott rózsafüzérben Jézus életének szent titkait Mária szívével elmélkedjük át, amely formál bennünket, és alakít, hogy Isten méltó gyermekei lehessünk.

A megyéspüspök beszélt Jézus keresztjének titkáról, amely a Székesfehérvári Egyházmegyében a közelmúltban három okból is a figyelem középpontjába került. A székesegyház belső renoválásának első fázisában az üldözött keresztények ajándékaként került az első relikvia Fehérvárra. A második ugyancsak a főtemplomhoz köthető, a mostani ásatások során került elő: egy középkori, 13. századi korpusz. „A kereszt mindenkor az imádságot képviseli egy ellenséges világban, ahol az igazságtalanság miatt sokan szenvednek üldözést Krisztusba vetett hitük miatt. De a kereszt a győzelem jele is, amint láthatjuk az eucharisztikus kongresszus vándorkeresztjén. Azontúl, hogy szépséges, a szentek ereklyéivel van ékesítve, amely az ezeréves magyar kereszténységünket képviseli Szent István óta. Árpád-házi szentjeink mind Istennek ajánlották életüket, Őáltala tudták szeretni embertársaikat, és mindig az imádság tüze égett lelkükben. Őseink hitével egyesülve, példájukból erőt merítve kell nekünk is megújulnunk az imádságban, a tanúságtevő életben” – hangsúlyozta beszédében a főpásztor.

„Van miért imádkozni, és a legerősebb fegyver az ima. Az Isten kegyelmét kell kérni a világ békéjéért, a világ sokféle gondjának-bajának elhárításáért és megoldásáért. És így kell tekintenünk nemzetünkre és hazánkra is. A támadások kereszttüzében, amelyek Szent István óta újra és újra érnek bennünket, csak az imádság által tudunk megmaradni. Bíznunk és remélnünk kell, hogy Isten most is meg fog segíteni. Ezt a hitet és reményt kell bátran képviselni a világban, hogy újra békesség legyen. Isten őrizze meg családjainkat, hogy hitben, emberségben, tisztességben megmaradjunk, és amit szétrombolt, amit elrontott a bűn, amivel utat nyitottunk a gonosz léleknek a szívünkbe, gyógyítsa be és hozza helyre. Legyen nyitott a szívünk, keressük a Boldogságos Szűz Máriát, és szeressünk Mária szívével. Mária által Isten kegyelme jobbítsa meg életünket és az egész világot” – fogalmazott a főpásztor.

A zarándoklaton részt vettek a Prohászka Imaszövetség tagjai is, akikkel a püspök áldozás után elmondta az új papi és szerzetesi hivatásokért szóló imát.

Az egyházmegye megjelent papságával és a pécsi papokkal tartott közös szentmisét végül a zarándokok megáldása követte, akik idén is eljöttek, hogy a Szűzanya oltalmára bízzák családjaikat és kérjék rájuk az Úr áldását. Spányi Antal püspök külön imádkozott a nagyszülőkért, hogy Isten kegyelme által megerősödjön a béke és a szeretet köteléke családjukban. Majd az ünneplő közösség a főpásztor vezetésével körmenetben kerülte meg a templomot a Fatimai Szent Szűz szobrával.

A lélekemelő zarándoklat a kegytemplomban zárult, ahol a megyéspüspök vezetésével a Fatimai Szűz szobránál, az eucharisztikus kongresszus missziós keresztje előtt hálát adtak az élet eddigi kegyelmeiért, könyörögtek a fiatalokért, és imádkoztak hazánkért.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Berta Gábor

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria