Idén is kiválasztották az „Egri érsek bora 2024” címre érdemes borokat

Hazai – 2024. május 29., szerda | 11:50

Május 23-án 10. alkalommal adták át az egri érseki palotában az „Egri érsek bora” címeket. Az Egri Főegyházmegye borvidékeiről minden esztendőben bírálatra küldik a legkiválóbb nedűket, melyek közül vakkóstolással választják ki a címre érdemeseket. Az „Egri Érsek bora 2024” címet hat borász és bortermelő nyolc bora viselheti.

Gál Lajos borász úgy fogalmazott, ez a cím minden termelő számára megtiszteltetés, és a tapasztalatok azt mutatják, hogy a legjobb borok kerülnek terítékre.

Ficzek László általános helynök az átadáskor a bor szakrális jellegét emelte ki, és elmondta, hogy a Katolikus Egyházban a legfontosabb imádság, a szentmise elengedhetetlen kelléke a búzából készült kenyér, illetve ostya mellett a szőlőből készült bor, mely az átváltoztatásban Jézus Krisztus vérévé válik.

Szent Orbán pápa ünnepe közeledte kapcsán a helynök hozzátette: a szent pápa rendelkezett arról, hogy a kehely és a paténa belsejét aranyozzák, az Oltáriszentség tiszteletére. Kiemelte: Szent Orbán pápa ereklyéje megújított ereklyetartóban május utolsó hétvégéjén kerül vissza Monok templomába, ahol ez alkalomból Ternyák Csaba egri érsek mutat be szentmisét.

Az egri érsek misebora címet a Péter Pincészet bora nyerte el. Péter Ákos borász azt mondta, nincs különösebb titka a borkészítésnek, a minőség a kulcs. A 2017-es hatputtonyos aszú az elmúlt tíz év legjobb évjáratának termése, 180 gramm maradék cukorral, kiváló stílusjegyekkel a legmagasabb minőséget képviseli. A borász hozzátette: van még érlelési potenciál ebben a borban.

A nyertes borok: Bükki borvidék, Virág Tamás Szürkebarát 2023 fehér bora; Mátrai borvidék, Szőke Mátyás és Zoltán Mátrai Pinot Gris 2023 fehér és Kékfrankos Rosé Mátra 2023 rosébora; Tokaji borvidék, Patrícius Borház Zrt. Patrícius Tokaj Furmint Selection 2022 száraz, valamint a Péter Pincészet Tokaji Aszú 6 puttonyos 2017 édes bora; Egri borvidék, Soltész Birtok Kft. Egri Chardonnay 2021 fehér bora, valamint Thummerer Vilmos Egri Cabernet franc Superior 2018 vörös és Egri Bikavér Superior 2017 bora.


Az elismerések átadása kóstolóval zárult.

Szöveg: Bérczessy András

Fotó: Szent István Televízió/Vozáry Róbert

Videó: Szent István Televízió

Forrás: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria