Időt, figyelmet, szeretetet szánjunk egymásra! – A székesfehérvári adventi eseményekről

Hazai – 2018. december 1., szombat | 14:15

Megnyílik a hagyományos adventi udvar a püspöki palota kertjében, esténként mesebeli kincsesházzá alakul a Városháza épülete – erről, valamint a püspökség és a város további adventi programjairól tartottak sajtótájékoztatót Székesfehérváron november 30-án.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Spányi Antal megyéspüspök, Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere; Benkő-Igaz Krisztina, a Fehérvári Programszervező Kft. szakmai vezetője és Ugrits Tamás püspöki irodaigazgató, pasztorális helynök adott tájékoztatást a püspökség és város adventi programjairól.

Az advent várakozás az Úr érkezésére, Jézus születésére; a belső megtisztulás ideje, hogy a Megváltóval tiszta szívvel tudjunk találkozni – fogalmazott a pénteki székesfehérvári sajtóeseményen Spányi Antal püspök. Adventkor a belső elcsöndesedés útját kell járnunk, ugyanakkor időt, figyelmet és szeretet kell szánnunk egymásnak.

Isten szeretete késztet minket arra, hogy egymás iránt is szeretettel legyünk – hangsúlyozta a főpásztor. Ehhez kapcsolódóan a Katolikus Karitász kezdeményezéseiről beszélt: az „Egymillió csillag a szegényekért” akció keretében idén is mécseseket adnak el, a gyertyákért kapott adományból a nehéz helyzetben élő családokat segítik élelmiszerekkel; az „Angyalbatyu” nevű kezdeményezés során rászoruló gyerekeknek gyűjtenek ajándékot, játékokat.

„Közösen éljük meg az örömöt és a mosolyt” – mondta a sajtótájékoztatón Cser-Palkovics András polgármester. Kifejtette: nagy lehetőség a város közössége számára, hogy adventkor megélje az összetartozás élményét és keresse az élet örömét, a másikra való odafigyelést. Advent alatt nem szabad elfelejteni, hogy valójában mire is készülünk és várakozunk – mondta a városvezető. Köszönetet mondott annak a mintegy száz embernek, akik sokat tettek azért, hogy Székesfehérvár ünnepi díszbe öltözhessen.

Székesfehérvár az ország egyik leghangulatosabb karácsonyi vásárával, fényjátékokkal, zenélő paddal, hétvégeken koncertekkel várja a városlakókat, vendégeket. Hétköznapokon kisiskolások, óvodások lépnek fel a Városház téren. Idén is lesz adventi naptár, hópehelygyűjtő és manókereső játék. November utolsó napján kezdődik és december 24-ig tart a székesfehérvári advent programsorozata, amelynek egyik kiemelt eseménye a Kisangyalok karának fellépése lesz – ismertette Benkő-Igaz Krisztina, a Fehérvári Programszervező szakmai vezetője.

Megnyílik a püspöki palota kapuja: az adventi udvarban jótékonysági és kézműves vásárt tartanak, a szombati gyertyagyújtás idején gyerekműsorok segítik az ünnepre hangolódást – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Ugrits Tamás püspöki irodaigazgató felhívta a figyelmet arra, hogy az ünnep nem az emberi törekvésektől lesz szép, amely töredékes és mulandó, hanem attól, hogy Isten készíti számunkra. „Isten ajándékát kell befogadni a szívünkbe és a lelkünkbe. Az adventi udvar ezt az igazságot szeretné közelebb vinni az emberekhez” – fogalmazott a pasztorális helynök. Hozzátette: ezt szolgálja az adventi imafüzet, minden napra lelki feltöltődést és feladatot adva, valamint a gyerekeknek szóló adventi matricás füzet és színező, ami a szeretetet és a családi összetartozást erősíti.

A feldíszített kertben kézműves és jótékonysági vásár várja az érdeklődőket szombaton és vasárnap 10 és 19 óra között – tájékoztatott Ugrits Tamás. Elmondta: az udvar december 17. és 21. között hétköznapokon is látogatható, 14-től 19 óráig.

Az első gyertyát december 1-jén, szombaton 16 órakor gyújtja meg Spányi Antal megyéspüspök. A színpadon a tatabányai Szent Margit Általános Iskola tanulói adnak műsort. A többi szombaton ugyanebben az időben várják a csendes együttlétre a fehérváriakat, akik a bicskei Szent László Általános Iskola, a martonvásári Szent László Katolikus Óvoda és a tatabányai Bánhidai Szent Erzsébet Óvoda gyermekeinek adventi műsorát is láthatják, hallhatják majd.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Simon Erika

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria