Imateremmel és szabadulószobával is bővült a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola

Hazai – 2019. február 27., szerda | 12:21

Átadták és megáldották a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola megújult belső tereit február 22-én. A hallgatók ezentúl a Szent Pál-imateremben tudnak elcsendesedni, imádkozni, az Exodus szabadulószoba pedig különleges kikapcsolódási lehetőséget kínál, a Kivonulás könyvének történetei nyomán.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Kialakítottak emellett egy kényelmes és modern közösségi teret, ahol csocsó- és pingpongasztal is a közös élmények és játékok színtere lehet, mindezek mellett Teológus Kávéház is nyílt.

Az átadóünnepséget Kvanduk Frigyes, a Pécsi Egyházmegye általános helynöke, egyben a főiskola docense nyitotta meg, majd megáldotta az új helyiségeket.

Kovács Gusztáv, a főiskola rektora beszédében kiemelte, hogy a terek kialakítása a hallgatók igényeit követte. Elmondása szerint minden teret meg tudnak tölteni minőségi tartalommal, így azok a szakmai, lelki fejlődés mellett a kapcsolatteremtést is szolgálják.

„Mind a négy tér megújítása a hallgatóknak köszönhető, hallgatói ötletekből, hallgatói gondolatokból állnak össze ezek a terek. Itt vagyunk például a Teológus Kávéházban, aminek az ötlete egy hallgatótól származik, beszélgetések, viták, egyéb programok számára. Ami a különlegessége ennek a térnek, hogy a falon nem családi képek, hanem nagy teológusok portréi láthatók. Úgy gondolom, hogy aki belép ebbe a térbe, picit úgy érezheti magát, mintha ő maga is teológus lenne, és bízom benne, hogy leveszi a polcról egy nagy teológus művét, vagy talán később maga is a teológia tanulására adja a fejét. Aztán itt van a szabadulószoba, amit azért alkottunk meg, hogy azoknak is hozzáférhetővé tegyük a teológiát, akik talán kevésbé járatosak benne, akik nem hallgattak még teológiát, de szívesen foglalkoznának vele. A szabadulás élményét élhetik át az Exodus szabadulószobán keresztül. A kápolna, a Szent Pál-imaterem, ami a főiskola csúcsán, a legfelsőbb szinten található, az a hely, ahol hallgatóink rendszeresen összegyűlnek. Délben imádkoznak, énekelnek, Szentírást olvasnak. Én úgy gondoltam, hogy megfelelő környezetet, megfelelő teret kell létrehozni, hogy ott találkozhassanak minden délben, és ezt szerencsére meg is tudtuk valósítani” – fogalmazott az intézmény vezetője.

Elmondta, hogy a szabadulószoba iránt nagy igény mutatkozik. „Nagyon sok iskola jelentkezett, hogy szívesen hoznának diákokat, hogy kipróbálják a szobát.”

Németh Zsófia, a főiskola elsőéves hallgatója nagy lehetőségnek tartja az átadott tereket. „Számunkra hatalmas lehetőséget ad mindabban, hogy közösséget építsünk, hogy sokkal összetartóbb legyen a »családunk«, ami már most is megvan. Valamint nagyon fontos, hogy több embert meg tudjunk szólítani mind Isten, mind az iskola szempontjából.”

Szolnoki Barna szintén elsőéves hallgató kiemelkedőnek találja a létrejött infrastruktúrát: „Megteremti a lehetőséget arra, hogy egészen más minőségben legyünk itt. Eddig is itt lógtunk a főiskolán, szóval ez egy közösség. Órák után itt vagyunk, itt beszélgetünk, itt töltjük az időnket, és most kaptunk hozzá egy olyan infrastruktúrát, ami új szintre emeli ittlétünket. Most már akár filmklubot is tudunk szervezni, sokkal komfortosabban. A teológiai kávézó még egy kis kultúrát is visz az ittlétbe.”

Az átadóünnepségen a főiskola diákjai és tanárai mellett az intézmény partnerei is képviseltették magukat.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Harasztovics Arnold

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria