Ismét egyházi tulajdonba kerül az egykori egri érseki pincerendszer

Hazai – 2016. július 12., kedd | 18:08

Az Egri Főegyházmegye tulajdonába kerül a részben az egri bazilika és a nemrégiben átadott Egri Érseki Palota Kulturális, Turisztikai és Látogatóközpont alatt található, jelenleg az egri önkormányzat birtokában lévő egykori érseki pincerendszer.

Az egri polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint a tulajdonosváltást a főegyházmegye kezdeményezte azzal a céllal, hogy a történelmi pincerendszert bevonja a turisztikai látogatóközpont funkcióihoz illeszkedő további fejlesztésébe.

Az MTI-nek eljuttatott közleményükben felidézik: a pincerendszer állam általi megvásárlása és ezt követően az Egri Főegyházmegye részére történő ingyenes átadása hosszas egyeztetési folyamat eredménye. A jogszabályi előírások szerint ugyanis az önkormányzati tulajdonú ingatlan nemzeti vagyonnak minősül, a város üzleti vagyonának része, ingyenes átruházására nincs lehetőség.

A hivatal emlékeztetett arra is, hogy 2004 óta a pincerendszerben működik a nagy népszerűségnek örvendő Város a város alatt program, amelyet az önkormányzat a jövőben is meg szeretne tartani.

Habis László egri polgármester elmondta: a pincerendszer mintegy 2000-3000 négyzetméteren terül el, értékét mintegy 150-170 millió forintra becsüli a hivatal.

Az egykori érseki pincerendszer létrejötte a török megszállás után az Egerbe visszatért Fenessy György püspök (hivatali ideje: 1686–1699) nevéhez kötődik, aki már nem akart a várban lakni. A püspökség a városban vásárolt két építési telket, és a palota építéséhez szükséges követ az újonnan épülő palota alóli dombból termelték ki. Így alakult ki a hatalmas pincerendszer, ahol a Gyöngyöstől Munkácsig terjedő szőlőterületekről származó borok tizedét tárolták.

Az államosítás után a pincét nem használták, életveszélyessé vált, majd az 1980-as évek közepén vasbeton szerkezettel megerősítették, a nagyon veszélyes szakaszokat betömték.

A pincerendszert az önkormányzat az 1990-es évektől folyamatosan karbantartja és hasznosítja.

A főegyházmegye MTI-nek eljuttatott közleménye megemlíti, hogy a pincerendszer eredetileg az érseki palota szerves része volt.

„Amikor az ténylegesen újra az Egri Főegyházmegye tulajdonába kerül, az épület jelenlegi profiljához igazodva – a fejlesztési lehetőségek tükrében – a turizmus területén kap szerepet” – írták.

Forrás: MTI

Fotó: Programturizmus.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria