Jean Vanier 80 éves

Kitekintő – 2008. szeptember 16., kedd | 11:42

Szeptemberben könyv jelent meg a kanadai származású Jean Vanier, a Bárka alapítójának életéről az innsbrucki Tyrolia kiadó gondozásában.

A könyv címe: Jean Vanier és a Bárka. Egy különleges hivatás története. A szerző, Kathryn Spink, aki Teréz Anya, II. János Pál pápa és Roger testvér életrajzát is összeállította, a könyvben a Bárka és Vanier személyes élettörténetét kíséri végig, az alapítóval készített beszélgetései alapján – írja a Kathpress.

Jean Vanier 1928. szeptember 10-én született Genfben kanadai szülők gyermekeként. 15 éves korában bevonult a brit haditengerészethez, majd később a Kanadai Királyi Haditengerészetnél is szolgált. 1950-ben kezdődött élete spirituális szakasza, Párizsban teológiát és filozófiát tanult. Itt ismerte meg lelkiatyját, Thomas Philippe domonkos szerzetest. Tanulmányai befejeztével a torontói egyetemen tanított. 1964-ben visszatért Franciaországba, hogy segítse Philippe atyát a Trosly-Breuil-ben élő szellemi fogyatékosokkal végzett munkájában. Vanier házába fogadott két értelmi sérült férfit, Raphaëlt és Philippe-et, s hármójuk szövetségét nevezte Bárkának, utalva Noé bárkájára. Felfedezte mélységes szenvedésüket és vágyukat valódi emberi kapcsolatok után, de azt is, hogy mennyire örülnek a másokkal való közösségnek. Ebben a közösségben napjainkra több ezer értelmi akadályozottsággal élő ember talált otthonra.

1971-ben Marie-Hélène Mathieu és Jean Vanier megalapította a Hit és Fény Közösséget egy nagyszabású lourdes-i zarándoklat alkalmával, melyet abból a célból szerveztek, hogy az értelmi sérült emberek is megtalálhassák igazi helyüket az egyház szívében. Ebben a közösségben azóta értelmi sérült emberek, szüleik és fiatal barátaik találkoznak havi rendszerességgel.

Hazánkban a Bárka Közösség 16 éve, a világ 34 országában pedig több mint 135 közösséggel létezik, 5000 tagja van. A 21 éve működő Hit és Fény 77 országban 1462 közösséggel van jelen.

1980-ban Vanier befejezte szolgálatát a Trosly-Breuil-i Bárka-közösség vezetőjeként, de azóta is a fogyatékos és nem fogyatékos emberek harmonikus egymás mellett éléséért dolgozik ökumenikus és vallásközi alapon.

Magyar Kurír