Jean Vanier magyarországi látogatása

I. Magyarországi Katimavik Piliscsabán

Hazai – 2007. december 17., hétfő | 10:23

Hazánkba látogat Jean Vanier, a Bárka és a Hit és Fény közösségek alapítója január 18. és 20. között.

Mi a katimavik?

A „katimavik” eszkimó szó, jelentése: „találkozóhely”. Így nevezik azokat a hétvégi találkozókat, ahol értelmi sérült emberek, szüleik és barátaik találkoznak a világ számos országában és melyeket a Hit és Fény tagjai, a Bárka közösség és önkéntesek készítenek elő. Valójában ez nem egy lelkigyakorlat és nem is képzés, hanem inkább egy konferencia jellegű lelki program. A hazánkban most először létrejövő ilyen találkozó célja, hogy minél szélesebb nyilvánosságot kapjon a 43 éve működő és a fogyatékos emberek értékeinek fontosságát úttörőként hirdető nemzetközi Bárka és Hit és Fény mozgalom.

Jelen lesz Jean Vanier, a Hit és Fény Közösség alapítója

Jean Vanier 1928-ban született Genfben. A II. világháború legnehezebb időszakában vonult be a Brit Haditengerészethez, majd később a Kanadai Királyi Haditengerészetnél is szolgált. 1950-ben kezdődött élete spirituális szakasza. Párizsban filozófiából doktorált, és tanított a torontói egyetemen. Franciaországba visszatérve mélyen megérintette az intézetekben élő értelmi sérült emberek nyomorúsága. 1964-ben Trosly-Breuil-ben magához fogadott két értelmi sérült férfit, Raphaëlt és Philippe-et. Hármójuk szövetségéből növekedett a Bárka Közösség, melyben napjainkra több ezer értelmi akadályozottsággal élő ember talált otthonra.

Marie-Hélène Mathieu és Jean Vanier 1971-ben alapította meg a Hit és Fény közösséget egy nagyszabású lourdes-i zarándoklat alkalmával, melyet abból a célból szerveztek, hogy az értelmi sérült emberek is megtalálhassák igazi helyüket az egyház szívében. A részvétel feltétele volt, hogy az értelmi sérült emberek, szüleik és fiatal barátaik rendszeresen találkozó kis közösségekben készüljenek elő a zarándoklatra.

Hazánkban a Bárka Közösség 16 éve, a világ 34 országában 134 közösséggel, a 21 éve működő Hit és Fény 77 országban 1462 közösséggel van jelen.

www.katimavik.info.hu/Magyar Kurír

Képek: www.theword.iem, www.theinterchange.ca