Jubileumi templombúcsút és családi napot tartottak Egyeken

Hazai – 2018. május 16., szerda | 16:24

Az egyeki kettős jubileumra, a templom elmúlt 200 évét és a plébánia 250. születésnapját ünneplő templombúcsúra több mint egy éven át tartott a készület. A május elsején tartott ünnep szentmiséjét Felföldi László, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye általános helynöke mutatta be.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

A jubileumra Ferenc pápa is áldását küldte, Erdő Péter bíboros pedig köszöntő levelében küldte jókívánságait az egyházközségnek. Raymond Leo Burke bíboros levélben üdvözölte az ünneplőket, elismeréssel beszélt a katolikus újjászületés jeles évfordulójáról, Jézus, a Szűzanya, Szent József, Szent István és Szent Mihály arkangyal oltalmába ajánlva küldte áldását a közösségre.

Az eseményen részt vett Kiss Bertalan, a régi rítust ápoló katolikus közösség, a Foederatio Internationalis Juventutem elnöke is, aki februárban tett látogatást XVI. Benedek emeritus pápánál, akitől egy pileolust kapott; ezt is bemutatta az egyeki híveknek.

Papp László plébános meghívására a szentmise ünnepi szónoka Felföldi László, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye általános helynöke volt, aki őszinte örömét fejezte ki a találkozás lehetőségéért, valamint azért, hogy a templom megújult, méltó környezetet biztosít az Isten igéjének hirdetésére és a szentségek vételére. Szent József érdemeit méltatva, a nevelés és példaadás szerepét hangsúlyozva a helynök elismerően beszélt a ministránsokról, akik fegyelmezetten, összehangoltan végezték szolgálatukat, így emelték a liturgia fényét.

Szent József nem tett csodákat, csak a dolgát végezte tökéletes engedelmességgel, teljesen odaszánva magát a rábízottaknak, egyenesen haladt a számára kijelölt úton – hangsúlyozta Felföldi László.

A májusi litániát a helyi hívek közösen végezték a debreceni vendégekkel, majd az irgalmasság rózsafüzérét is elimádkozták Kiss Bertalan énekes-imádságos közreműködésével.

Az ebéd és a születésnapi torta elfogyasztása után a fiatalok és a családok használatba vehették a plébánia hátsó udvarán felállított népi játékokat, és számháborúztak – számolt be az eseményről Farkas Éva tanító, képviselő-testületi tag.

Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Papp Ágoston

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria