Kallós Zoltánt köszöntötték Székesfehérváron

Hazai – 2016. április 1., péntek | 15:26

Életútjának állomásait népi dallamokkal és táncokkal felelevenítő műsorral köszöntötték a székesfehérváriak a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban Kallós Zoltán néprajzkutatót és népzenegyűjtőt 90. születésnapja alkalmából március 31-én, csütörtökön.

A számos díjjal elismert Nemzet Művészének Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése „Székesfehérvár tiszteletbeli polgára” kitüntető címet adományozott, amit Cser-Palkovics András polgármester adott át az ünnepeltnek.

Köszöntőjében a város vezetője felidézte, hogy a honosításkor, az egyik eskütétel alkalmával két idős hölgy az állampolgári eskü letétele után mondta ki ezeket a szavakat: „Hatvan éve várok rá” és „Most már nyugodtan halok meg”. „Ezek a mondatok is jelzik, hogy számunkra milyen felelősséget jelent ennek a kultúrának a fenntartása, értékeinek megőrzése és az, hogy segítsük az anyaországból a nem anyaországban élőket abban, hogy kultúrájukat, nyelvüket tovább tudják örökíteni nemzedékről nemzedékre” – emelte ki ünnepi beszédében Cser-Palkovics András polgármester.

A gálán a súlyos beteg Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató Kallós Zoltánhoz intézett szavait az est háziasszonya, Vakler Anna olvasta fel. A kultúra – mint fogalmazott – az ember szükségleteinek kielégítésére létrehozott eszközök és módok összessége. „A szükséglet pedig mindaz, ami nélkül nem élhet az ember, a társadalom. S a népek öntudatlanul, a hagyományt követve, kielégítették azokat. Amely népek viszont nem tudták kielégíteni szükségleteiket, elpusztultak. A művészet is szükséglet. A közösség élményét, az összetartozás bátorító tudatát is adja, miközben gyógyít, vigasztal, gyönyörködtet.”

Az ünnepségen Spányi Antal megyéspüspök arról beszélt, hogy Kallós Zoltán 90 életévébe belefért „az elszakadás s visszatérés, az újra elszakadás fájdalma, a szülőföldön a kisebbségi lét keserűségének megtapasztalása, küzdelem a megmaradásért, egy szebb, igazabb jövőért, a minden embernek – a magyarnak is – kijáró autonóm létért, remények ébredése, gyökeret vesztett emberek árulása miatt a remények megtorpanása – szégyenletes módon, majd mégis újra felébredése és lángolása is”.

Mezőföld, Moldva és Gyimes, Kalotaszeg, Mezőség, Válaszút és Bonchida dallamaival, táncaival köszöntötték a székesfehérvári népi zenekarok, néptáncegyüttesek, valamint zenészek, énekesek és táncosok az erdélyi magyarság emblematikus személyiségét, az erdélyi magyar népzenei és néptáncmozgalom elindítóját, Kallós Zoltánt. A 90. születésnapját ünneplő néprajzkutatónak gálaműsorral kedveskedtek a székesfehérváriak a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. A műsor részei Kallós Zoltán életének meghatározó állomásait idézték fel, énekekkel, táncokkal, dallamokkal.

Az esten felléptek az Alba Regia Táncegyüttes, az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola, a Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai, a Galiba, a Gatyamadzag, a Magos, a Tilinkó és a Szedtevette Zenekar, valamint több szólótáncos, zenész, énekes.

A gálaest végén Kallós Zoltántól hangzott el egy idézet: „Addig leszünk magyarok, amíg magyarul énekelünk és magyarul táncolunk.” S a jelenlévők így is tettek: énekesek, zenészek, táncosok, nézők, gyerekek és felnőttek közösen énekelték el az ünnepeltnek a Sok születésnapokat… kezdetű éneket.

Kallós Zoltán 1926. március 26-án született Erdélyben, a Kolozs megyei Válaszúton. Az erdélyi magyarság emblematikus személyisége, az erdélyi magyar népzenei és néptáncmozgalom elindítója és szakmai megalapozója. Népzenei könyvei és lemezei a moldvai, gyimesi, kalotaszegi és mezőségi magyarság meghatározó forráskiadványai. Az 1992-ben létrehozott Kallós Zoltán Alapítvány égisze alatt működik a Kallós Zoltán Művelődési és Oktatási Központ, ahol a szórványvidék 38 településéről származó 120 gyermek anyanyelvi oktatása zajlik bentlakásos rendszerben. Szintén az alapítványhoz kötődően avatták fel 2010-ben a páratlanul gazdag Kallós Zoltán Múzeumot és Népművészeti Központot.

Forrás és fotó: Székesfehérvári Egyházmegye; Székesfehérvár.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria