Kárpátaljára látogatott Szocska A. Ábel

Külhoni – 2022. március 9., szerda | 14:32

Az elmúlt héten többször is átkelt az ukrán–magyar határon Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök, hogy kifejezze szolidaritását a háború okozta tragédiában, adományokat vigyen a rászorulóknak, és főképp azért, hogy együtt imádkozzon a Kárpátalján élőkkel a békéért.

Első alkalommal a kárpátaljai Karitász által kijelölt helyszínre, szülőfalujába, Batárra vitte adományait a főpásztor. Legutóbbi kétnapos útja során pedig személyesen adta át a kárpátaljai római katolikus és görögkatolikus püspököknek a magyarországi felajánlásokat. Luscsák Nílus püspök, a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye apostoli kormányzója és Majnek Antal, a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye emeritus megyéspüspöke is fogadták Szocska A. Ábelt március első hétvégéjén.

Nílus és Ábel püspökök együtt utaztak el Kisszelmencre, a menekülteket befogadó központba. Szocska Ábel további befogadópontokat, valamint görögkatolikus lelkipásztorokat látogatott meg. Járt Beregszászban, menekülteket befogadó egyházközségekben. Úti tapasztalatairól, élményeiről beszélve kiemelt egy olyan vállalkozót, aki élelmiszerboltját alakította át menedékházzá, valamint egy olyan családot, amely a háborús övezetből elindulva ötszemélyes autójában tizenkét személyt menekített biztonságba.

Március 6-án, vasárnap Luscsák Nílus és Szocska Ábel Dombó (Dubove) településen végeztek püspöki Szent Liturgiát, és új harangokat szenteltek.

A hazafelé vezető útjának egyik megrendítő élményét is elmesélte Ábel püspök: „Egy férfi a határ közelében megállított, és megkérdezte, nem hoznám-e át szülés előtt álló feleségét. Szívbe markoló és megrendítő búcsújuk a sorompónál elkísérte az áldott állapotú asszonyt Magyarországra is.”

A teljes cikk ITT olvasható.

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Szöveg: P. Tóth Nóra/Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye, mgce.uz.ua

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria