Katolikus apácákat és hívőket támadtak meg hindu szélsőségesek Indiában

Kitekintő – 2021. október 14., csütörtök | 14:47

Nővéreket és katolikus hívőket támadott meg egy szélsőséges hindu csoport Uttar Pradesh államban, Észak-Indiában. A vatikáni Fides hírügynökség szerint a milíciák körülbelül ötven apácát és hívőt zaklattak Mau körzetben október 10-én.

A radikális hindu csoportok (Bajrang Dal és Hindu Yuva Vahini) tagjai hét keresztény hívőt erőszakkal elhurcoltak a közeli rendőrállomásra, ahol az éjszakát őrizetben töltötték. A hét hívő között volt három nő és a szabadkeresztény egyházhoz tartozó keresztény lelkész, Abraham Sakill. A hívőket azzal vádoltak, hogy „erőszakos módszerekkel térítettek” – nyilatkozta a Fidesnek Anand Matthew atya, az emberi jogok védelmezője, és hozzátette: „ezek a vádak csupán ürügyet adnak arra, hogy aztán zaklathassák a keresztényeket”.

Egy másik alkalommal, két Szent Orsolya-rendi apácát, Gracy Monteirót és Roshni Minjt hurcolták el erőszakkal a buszmegállóból egy rendőrőrsre, ahol hat órát töltöttek őrizetben. Egy rangidős luckonowi (Uttar Pradesh állam fővárosa) rendőrtiszt beavatkozására elengedték.

A két apáca Minj nővér beteg apját indultak meglátogatni Jharkhand államba. Mikor

Minj nővér kérdezett valamit a busz menetrendjével kapcsolatban, leszállították, verbálisan zaklatták, majd a rendőrségre hurcolták őket, ahol a híveket és a lelkészt is tartották.

„Megdöbbentünk, mikor odavittek minket, és azzal vádoltak, hogy egy olyan katolikus szervezet tagjai vagyunk, akik erőszakkal térítenek. A vád természetesen hamis” – nyilatkozta Monteiro nővér. A panaszt egy hindu férfi, Radheshyam Singh nyújtotta be, aki azt állította, hogy a keresztények „nem követték a Covid-19 elleni előírásokat”; azzal vádolta őket, hogy „jogellenes módszerekkel térítenek, például munkát és pénzt ajánlanak az embereknek”. „Ezek a vádak és provokációk – nyilatkozta Patsy David, a Alliance Defending Freedom nemzetközi konzervatív jogvédő szervezet (ADF International) képviselője – egy terv részei, ami arra szolgál, hogy elüldözzék a keresztényeket Utter Pradesh-ből.”

Az ADF szerint 2017 óta 374 erőszakos cselekmény történt keresztényekkel szemben Uttar Pradesh-ben. Amióta Uttar Pradesh kormánya beiktatta a „Térítésellenes törvényt” 2020. szeptemberében, a számok emelkednek. A legtöbb ilyen esetben szélsőséges csoportok támadtak keresztényekre az otthonaikban és gyülekezőhelyeiken, megzavarva gyűléseiket, megrongálva a berendezést, Bibliákat és más kiadványokat pusztítva, illetve több alkalommal elhurcolták őket a rendőrségre.

A hindu szélsőségesek támadásai után a keresztények nehéz jogi eljárás elé állnak, és csak óvadék kifizetése fejében engedik el őket, így a támadások következtében a keresztényeket félelem gyötri.

Uttar Pradesh a legnagyobb állam Indiában (238 566 km²), főként mezőgazdasági terület. 231 millió ember otthona. A 2011-es népszámlálási adatok szerint a vallási megoszlás: 78,5% hindu, 19%-a muszlim. Az államban a 350 ezer fős keresztény közösség kisebbségben él.  

Fordította: Baranyai Judit

Forrás: Fides

Fotó: Asianews

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria