Katyn és Auschwitz - az embertelenség szimbólumai

Kultúra – 2011. szeptember 5., hétfő | 13:25

Az egri Keresztény Ifjúsági Klub és Galériában szeptember 2-án fotódokumentumokból nyílt kiállítás, amely a totalitárius rezsimek keresztény lelkészekkel szembeni magatartását mutatja be a megszállt Lengyelországban 1939-1945 között.

A több lengyelországi és hazai várost megjárt kiállítás a XX. század két leggyilkosabb diktatúrájának tevékenységét, módszereit mutatja be.  A hitleri német csapatok 1939. szeptember 1-én lépték át a lengyel határokat – ezzel elkezdődött a II. világháború. A szovjet hadsereg pedig szeptember 17-én támadta meg Lengyelországot. Területét felosztották, s a hatmillió áldozat között 6565 lelkész, szerzetes vált áldozattá, közülük 2812 szenvedett halált. Nekik állít emléket a kiállítás.

Habis László polgármester köszöntőjében a diktatúrák áldozatainak hitből fakadó hősiességéről beszélt, Ternyák Csaba érsek pedig felidézte nagyszülei emlékét a lengyel menekültek befogadásáról. Rámutatott arra, hogy a magyar ember hajlamos a búskomorságra, pedig ha valaki végignézi ezt a kiállítást, akkor láthatja, hogy a lengyelek jóval többet szenvedtek, nemzeti létük is megszűnt egy időre.  Felidézte Boldog II. János Pál alakját is, aki szívesen beszélt azokról, akik a két nép történelmét összekötötték.

Roman Kowalski, Lengyelország budapesti nagykövete megállapította, hogy Katyn és Auschwitz az embertelen tragédiák szimbólumai lettek. Kérte, ne legyen többet rosszul értelmezett nacionalizmus!

A  szeptember 17-ig látható kiállítás rendezője az Egri Lengyel Települési Kisebbségi Önkormányzat.

Szarvas István/Egri Főegyházmegye/Magyar Kurír

(tzs)