Két pápa a Vatikánban – XVI. Benedek emeritus pápa csütörtökön délután visszatért Castel Gandolfóból

Kitekintő – 2013. május 3., péntek | 17:20

Benedek emeritus pápa visszatért a Vatikánba. A helikopter valamivel 5 óra előtt ért földet a helikopter téren. Az emeritus pápát bíborosok és püspökök csoportja fogadta Angelo Sodano bíborossal, a bíborosi testület dékánjával az élen. A várakozók között ott volt Tarcisio Bertone bíboros államtitkár és Dominique Mamberti érsek. Számos szeminarista is megjelent az emeritus pápa köszöntésére és video-kameráikkal megörökítette a pillanatot, amikor a helikopter földet ért.

Benedek emeritus pápa személygépkocsin tette meg az új rezidenciájához vezető rövid utat titkára, Georg Gaenswein érsek kíséretében. Az egykori klauzúrás kolostor bejáratánál Ferenc pápa várta elődjét. P. Federico Lombardi szóvivő a találkozásról ezt mondta: „Őszentsége Ferenc pápa szívélyes testvéri szeretettel nagy fogadtatásban részesítette őt. Mindketten felmentek a kolostor kápolnájába és együtt imádkoztak.”

A Mater Ecclesiae kolostor egy kicsiny négyemeletes épület, melynek alagsori része a föld alatt van. Összesen 200 négyzetméter lakható felszíne, mivel a lépcsősorok és a lift sok helyet foglalnak el. Az épület a vatikáni domb magaslatán helyezkedik el, ahonnan úgy tűnik, mintha egy karnyújtásnyira lenne a Szent Péter bazilika kupolája. A Lourdes-i barlang másolata kényelmes sétával közelíthető meg innen. Feltehetően kedves imádkozó helyre talál itt a magányba visszavonult emeritus pápa, aki az imának akarja szentelni élete hátra lévő részét. Benedek most ebből a lakhellyé átalakított kolostorból folytatja azt az imádságos szolgálatot, amelyet sok éven át a szemlélődő apácák végeztek. Klarisszák, sarutlan karmeliták, bencés és végül vizitációs nővérek váltották egymást ebben a nemes és értékes szolgálatban.

Mostantól kezdve tehát újabb fejezettel lesz gazdagabb az egyház történelme. Két pápa, egy szolgálatban lévő és egy emeritus pápa lakik egymás mellett a Vatikán falain belül. Vajon találkoznak-e majd a Vatikáni Kertekben imádságos sétáik során? Benedek emeritus pápa azzal búcsúzott el a bíborosoktól és a hívektől, hogy magányban, elszigetelten akar élni, de az imádságon keresztül egységben az egyházzal. Új rezidenciáján, a Mater Ecclesiae kolostorban szeretett teológiai kutatásainak, az írásnak, a zenének és főként az imádságnak szenteli majd idejét és fogyatkozó erejét. Isten óvja és tartsa meg XVI. Benedek emeritus pápánkat, aki azt kérte tőlünk, hogy földi életének utolsó szakaszában úgy tekintsünk rá, mint egyszerű zarándokra.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria