Kettős jubileumot ünnepelt a szegedi Karolina

Hazai – 2017. szeptember 4., hétfő | 14:34

Idén egyszerre ünnepli alapításának 145. és újraindulásának 25. évfordulóját a Boldogasszony Iskolanővérek szegedi iskolája, a Karolina Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium. Az intézmény ünnepélyes tanévnyitóját szeptember 3-án tartották.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az ünnepi tanévnyitó szentmisét Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök mutatta be, aki a liturgia elején megáldotta Sonkodi Rita festőművész munkáit, melyek az iskola névadóját, valamint a rendalapító nővért, Friess M. Karolinát és Gerhardinger M. Teréziát ábrázolják. Az intézmény főigazgatója, Szegedi Ágnes köszönetet mondott a művésznek az iskola számára készített festményekért.

Prédikációjában Kiss-Rigó László elmondta, bizonyára minden tanárban felmerül olykor, hogy van-e értelme a munkájának, érezhetik azt a pedagógusok, hogy mókuskerékben vannak. Ugyanígy a diákok is érezhetnek lendületet a tanév elején, amely alábbhagy a mindennapok során tapasztalt nehézségek és korlátok miatt. „Ez a kettősség jelen van mindannyiunkban, vannak jó terheink, gondolataink, elhatározásaink és döntéseink, de amikor elkezdjük ezeket megvalósítani, hamar megunjuk, belefáradunk. Ez az, amit mi, keresztények, eredeti bűnnek nevezünk, ez egy emberi állapot, amellyel születünk” – fogalmazott a főpásztor, hozzátéve, ezeken a nehézségeken segíthet keresztül a keresztény gondolkodásmód.

Hangsúlyozta, a kereszténység nem pusztán egy értékes kultúra, művészet vagy tanítás, hanem másfajta gondolkodásmód, mentalitás és életfelfogás, amivel értelmesen haladhatunk előre életünk folyamán. Azt kívánta az iskola egész közösségének, hogy Jézus iskolájában, az ő tanítását jobban megismerve a diákok, szülők és pedagógusok egyaránt értelmesen tudjanak gondolkodni az életről, mert így válhatnak az élet igazi győzteseivé.

A kettős jubileumi évben, februárban az iskola programsorozatot indított, amelynek keretében júniusban úgy emlékeztek meg az intézmény alapítójáról és egyben első igazgatójáról, Oltványi Pálról, hogy a diákokkal körülölelték az iskola épületét. A programsorozat 2018. február 2-án, a Karolina-napokkal fog zárulni.

Forrás és fotó: Szegedma.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria