Kinyílik a kolostorkert kapuja: Boldogasszony Iskolanővérek a Ráday Korzón

Megszentelt élet – 2018. szeptember 24., hétfő | 18:21

A IX. kerület közelgő Ráday Korzó rendezvényéhez a Boldogasszony Iskolanővérek rendháza is csatlakozik. A pihenni és elcsendesedni vágyók szeptember 29-én, szombaton délelőtt, 10–12 óra között a Ráday utcáról nyíló kert vendégei lehetnek.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

Egy ilyen kert más is, több is, mint egy virágos udvar. Életünknek középpontra van szüksége. A kolostorkert otthonunk legbelső, csendes magja. A kertépítészet segítségével jeleníti meg azt, ami a szerzetesi élet lényege – fogalmaznak a nővérek a program ajánlójában.

Békességre törekszünk, s a békesség a rendezettségből születik. Isten megteremtette a világot, a káoszból kozmoszt formált. És ebbe az elrendezett világba helyezte el az embert, hogy művelje és óvja azt. A kolostorkert mindenekelőtt ezt szimbolizálja.

A kert a legtöbb kultúrában és vallásban jelen van. A Távol-Keleten szintén a rendezett világ kicsinyített mása. Az iszlám szerint a kertész maga Allah, s a kertben szárba szökkenő növények mind róla beszélnek. „Az, aki Isten dicsőségén akar elmélkedni, egy piros rózsán elmélkedik.”

A kert olyan szakrális tér, amely a növekedés, a termékenység színtere, ahol az élet és annak gazdagsága az évszakok változása szerint más arcát mutatja. A kertfal óvja a bent burjánzó erőket. Oda legtöbbször csak egy szűk kapun lehet bejutni. A kereszténységben a paradicsomkert, az idilli állapot és a tudás szimbóluma mellett a getszemáni éjszaka óta a szenvedés, a vérrel és verítékkel meghozott döntés színhelye is.

A kolostorkertekbe a szerzetesek virágokat, fákat, fűszernövényeket és gyógynövényeket ültetnek. Így lesz e tér test és lélek, szépség és egészség őrzője.

A Boldogasszony Iskolanővérek kertje nyolc évvel ezelőtt Bárkányi M. Krisztella nővér jóvoltából, Tasnádiné Geiger Nóra okleveles tájépítészmérnök tervei alapján jött létre. A benne található plasztika Petrás Mária Prima Primissima és Magyar Örökség díjas keramikus és népdalénekes alkotása, amely a Szűzanyát ábrázolja a kis Jézussal és az őt körülvevő asszonyokkal.

A Boldogasszony Iskolanővérek kolostorkertje a IX. Ráday utca 36. szám alatt szeptember 29-én, szombaton, a Ráday Korzó rendezvény keretében, 10:00–12:00 óra között várja a látogatókat.

Forrás és fotó: Boldogasszony Iskolanővérek Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria