A klarisszák Castel Gandolfó-i kolostorának története

Megszentelt élet – 2013. augusztus 16., péntek | 14:29

Augusztus 15-én, Mária mennybevételének ünnepén tett látogatást Ferenc pápa a klauzúrás kolostorban. A Szentatya Július 14-én járt először a Castel Gandolfó-i szerzetesnővéreknél.

A kolostort 1631-ben alapították, amikor a püspök Francesca Farnese klarissza nővérre bízta a területet, és a város hercegnője, Caterina Savelli felépíttette az intézményt. 1797 és 1873 között a háborús támadások miatt bezárták a rendházat, és a nővéreknek vissza kellett térniük a világi életbe. 1929-ben, a Lateráni Egyezmény értelmében a Szentszék visszakapta a kolostort.

A II. világháború idején, 1944-ben, egy bombatámadás során 18 nővér életét vesztette. A háború nehéz időszakában kiemelkedett Chiara Damato nővér alakja, aki 1948-ban hunyt el. Jelenleg folyamatban van boldoggáavatási ügye. 1999-ben földi maradványait teljes épségben találták és a Castel Gandolfó-i kolostor templomában helyezték el.

A klarisszák imával és munkával töltik napjaikat. Ikonokat és szent képeket készítenek. Assisi Szent Klára leányai számára a munka Isten ajándéka, amely felemeli a lelket, és a szegények támogatásának eszköze, kegyelem és küldetés. Mintha az emberek és Isten keze találkozna a teremtés egyedülálló gesztusában.

VI. Pál pápa 1971-ben, II. János Pál 1979-ben, XVI. Benedek 2007-ben tett látogatást a klarisszák kolostorában. Ferenc pápa idén második alkalommal kereste fel a nővéreket.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír