Kocsis Fülöp metropolita közel-keleti útja – III. rész

Kitekintő – 2017. június 14., szerda | 11:36

Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metroplita június 8-án a Közel-Keletre utazott, hogy a magyarországi görögkatolikus egyház anyagi támogatását eljuttassa egy szíriai keresztény közösséghez.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Június 9-én, pénteken II. Ignác Efrém szír ortodox pátriárka vendégeként Damaszkuszba érkezett Kocsis Fülöp. Az egykor virágzó, békés városban ma erős a katonai jelenlét, az elmúlt években az iszlamista szélsőségesek a város több pontját is elfoglalták, s csak heves harcok során sikerült őket visszaszorítani. Az óváros és a város nagy részét nem érte közvetlen támadás, a keleti és északi részén viszont jelentős rombolást okoztak az összecsapások. Ma egy északi városrész még mindig a lázadók kezén van, kiszorításuk nem egyszerű feladat, hiszen a harcok jelentős számú polgári lakosságot fenyegetnének. A város minden pontján, nagyjából két kilométerenként úttorlaszokkal ellátott fegyveres katonai ellenőrzőpontok állnak, és minden járművet ellenőriznek. Rendszeres az áramkimaradás, az utakon nincs közvilágítás.

Az óváros megtekintése után a patriarkátus épületében Timotheus Matta Al-Khoury damaszkuszi szír ortodox helynök-érsekkel és több szerzetessel is találkozott Kocsis Fülöp.

Június 10-én, szombaton reggel a magyar küldöttség részt vett a pátriárka és a szerzetesek közös reggeli imáján. Délelőtt meglátogatták a melkita patriarkátus damaszkuszi épületét és templomát, és találkoztak Joseph Absi melkita helynök-püspökkel is. Ezután megnézték azt a városfalban kialakított melkita templomot, mely a hagyomány szerint ott épült, ahol Szent Pál apostolt annak idején egy kosárban leeresztették a város faláról.

A csoport ezután útnak indult északra, a Damaszkusztól 163 kilométerre fekvő Homsz városba, melyet a „forradalom fővárosának” is neveznek. A háború 2011-es kirobbanása óta több alkalommal igen heves harcok színtere volt a település. Az óváros 2012-től 2014-ig az Iszlám Állam szövetségese, az Al-Nuszra Front nevű terrorszervezet kezén volt. A magyar utazók is megtapasztalták, milyen közel van a háború: a főváros után nem sokkal blokádba futottak, a katonaság lezárta az autópálya egy szakaszát, azt ugyanis lázadók foglalták el. Kerülő úton jutottak el Homszba. Az úti cél közeledtével egyre nagyobb katonai jelenlétet tapasztaltak és egyre több sérült épületet láttak.

A küldöttség találkozott Jean-Abdo Arbach homszi melkita érsekkel, aki elmondta, hogy 2012. május 30-án az Al-Nuszra Front elfoglalta az érsekség épületét, és ott rendezte be főhadiszállását. Távozásuk után minden mozdíthatót magukkal vittek, óriási károkat és sok szemetet hagyva maguk után. A kápolna sarkában volt a vezetőség íróasztala, melyen a felszabadulás után az érsek vastag köteg útlevelet és neveket tartalmazó listát talált. A terroristák legnagyobb része külföldi volt. A templom aljában rendezték be kórházukat, ahol a sérült harcosokat ápolták. Negyvenöt ágyat és egy gyógyszerraktárt hagytak hátra, mind új, külföldi gyógyszer volt…

Ezután Kocsis Fülöp a jezsuita rendházba látogatott, ahol együtt imádkozott a szerzetesekkel a 2014-ben meggyilkolt Frans van der Lugt jezsuita atya sírjánál. Magyarul énekelték el a vértanúk tropárját (az ünnepek főéneke – a szerk.).

Ezután látogatott el a magyar csoport Al-Dmeine al-Sarqije faluba, amelynek keresztény, melkita közössége megsegítésére indított gyűjtést a görögkatolikus egyház. Megtekintették a templomot, amelynek tetőzete megsemmisült a harcok során. A most átadott anyagi segítség talán lehetővé teszi az épület rendbehozatalát. Kateketikai központot is szeretnének itt létrehozni, talán e célra is jut az összegből.

Kocsis Fülöp azt kérte a közösségtől az adományért cserébe, hogy kitartásukkal mutassanak példát, imáikkal pedig segítsék a hitükben egyre inkább gyengélkedő magyarokat és európaiakat.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria