A közel-keleti ortodox pátriárkák felhívása a Szíriában elrabolt püspökök kiszabadításáért

Kitekintő – 2013. április 29., hétfő | 9:55

Továbbra sem érkeznek hírek arról a két új püspökről, akiket hétfőn utazás közben hurcoltak el Szíriában ismeretlen tettesek.

Aleppo görög-ortodox és szír-ortodox püspökéről, Paul Yazigi és Gregorios Ibrahim főpásztorokról van szó. „Szüntelenül imádkozunk értük, de mostanáig nincs semmi hír sorsukról” – nyilatkozta a damaszkuszi székhelyű görög-ortodox pátriárkátus titkársága a Sir olasz katolikus hírügynökségnek.

Csütörtökön délelőtt I. János Antióchia és egész Kelet pátriárkája felkereste libanoni székhelyén I. Ignátius Zakka Iwas szír-ortodox pátriárkát, hogy tájékoztassák egymást a püspökök elrablásának körülményeiről. A két pátriárka aggodalmának adott hangot amiatt, hogy az erőfeszítések ellenére a mai napig fogva tartják az elhurcolt püspököket. Felszólítják az emberrablókat, hogy azonnal szabadítsák ki a két főpásztort és arra kérik a nemzetközi közösséget, hogy tegyenek meg minden erőfeszítést azért, hogy Szíriában megszűnjön az erőszak. Politikai megoldások és párbeszéd szükséges a béke megteremtéséhez.

Az aleppoi püspökök kiszabadítása érdekében nyilatkozatot tett közzé a Canterbury anglikán és a westminsteri katolikus érsek, Justin Welby és Vincent Nichols főpásztorok. Az aleppoi püspökök elrablása és a sofőr meggyilkolása nyilvánvaló jele azoknak a rettenetes körülményeknek, amelyek között a szíriai emberek élnek. Mindenképp támogatjuk ezeket a bibliai talajban gyökerező keresztény közösségeket a millió akadály ellenére – olvassuk az angol főpásztorok nyilatkozatában. Imádkozunk azért, hogy ez a tragikus konfliktus politikai megoldásra találjon, hogy megszűnjön az erőszak és minden szíriai embernek elismerjék alapvető és elidegeníthetetlen jogait. Kérjük azt is, hogy a humanitárius segélyek eljussanak a szenvedő lakossághoz.”

Hasonló felhívást tett közzé a Global Christian Forum, amely ezekben a napokban Ammanban tartott értekezletet a közel-keleti keresztény közösségek képviselőinek részvételével.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír