Lemondott hivataláról az antióchiai maronita pátriárka

Kitekintő – 2011. február 28., hétfő | 9:50

XVI. Benedek pápa elfogadta a 91 esztendős Nasrallah Pierre Sfeir pátriárka lemondását, és levelében méltatta az egyházért végzett sok évtizedes munkáját: nagyrabecsüléséről biztosította és felidézte egyházi szolgálatának főbb állomásait.

Végéhez ér az év, amelyen Szent Maroun halálának 1600. évfordulójára emlékeztünk, és amely kegyelmi időszakot jelentett a maronita egyháznak – írja levelében a pápa. A bíboros megünnepelhette pappá szentelésének 60. évfordulóját, júliusban pedig püspöki szolgálata 50. évfordulóját ünnepli majd. A maronita szinódus 1986. április 19-én választotta meg a főpásztort az antióchiai pátriárkátus élére. Ennek az eseménynek is közeleg ezüstjubileuma.

A pátriárka szolgálatát abban az időszakban kezdte, amikor Libanon földjén hosszú éveken át véres háború dúlt. Sfeir bíboros a béke utáni vágy jegyében vezette egyházát és járta a világot, hogy vigaszt nyújtson emigrációba kényszerült híveinek.

II. János Pál pápa, akit XVI. Benedek május elsején a boldogok sorába iktat, 1994. november 26-án nevezte ki a pátriárkát a bíborosi kollégium tagjai közé. Karol Wojtyła pápa 1997-ben Bejrútban írta alá az Új remény Libanon számára című szinódus utáni apostoli buzdítását, amely ismételten bizonyította az antióchiai maronita pátriárkátus és Péter utóda közötti állandó kapcsolatot – emlékeztet rá levelében XVI. Benedek.

A Szentatya megemlítette azt is, hogy amikor 2009-ben meghirdette a Közel-Kelettel foglalkozó rendkívüli szinódust, őt nevezte ki tiszteletbeli elnöknek. Levelében  kifejezi reményét, hogy a bíboros továbbra is elkíséri a maronita egyházat imáival, bölcs tanácsaival.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír