A Lendület Kutatócsoport is ott volt a zsinatról szóló konferencián Rómában

Kitekintő – 2012. október 8., hétfő | 16:49

Az Egyháztörténeti Lendület Kutatócsoport is jelen volt a a II. Vatikáni Zsinat 50. évfordulóján rendezett nagyszabású vatikáni konferencián.

Amint arról már hírt adtunk, a Történelemtudományok Pápai Bizottsága és a Lateráni Egyetem II. Vatikáni Zsinat tanulmányi és kutatóközpontja szervezésében 2012. október 3–5 között rendezték meg Rómában a korszakos jelentőségű zsinat megnyitásának 50. évfordulója alkalmából A II. Vatikáni Zsinat a zsinati atyák archívumainak fényében (Il Concilio Ecumenico Vaticano II alla luce degli archivi dei Padri Conciliari) nemzetközi konferenciát.

A rendezvényt 2011–2012 során komoly feltáró munka előzte meg, amely a zsinati résztvevőknek a különböző levéltárakban, kézirattárakban elszórtan található hagyatékát vette számba. A mostani eseményt a későbbiek során a feltárt anyagok részletes tanulmányozása és 2015-ben, a zsinat lezárásának jubileumi évében nagyszabású összegző konferencia fogja követni.

A rendezvényen 36 meghívott előadó vett részt a világ minden tájáról, ismertetve az általuk koordinált régiókban folyó munka eredményeit, a zsinati szereplők anyagának áttekintő inventáriumát tárva a nagyszámú közönség elé. Magyarországot a Magyar Tudományos Akadémia és Pázmány Péter Katolikus Egyetem részéről a magyarországi munkát koordináló Tóth Krisztina, az MTA-PPKE Lendület Egyháztörténeti Kutatócsoport fiatal munkatársa képviselte, aki Tusor Péter irányításával több fiatal hazai kutató (például Sági György, Sümeghy Kata, Rétfalvi Balázs, Pálinkás Barnabás, Jenőffy Zsuzsanna, Jávor Miklós stb.) munkáját fogta össze. Előadásában összegezte a feltárás első fázisának eredményeit, számba vette a forrásőrző helyeket, rámutatott az alkalmazott módszerekre, a tapasztalt nehézségekre és a kutatás perspektíváira.

Magyar Kurír