Letették a soproni Szent Orsolya Óvoda alapkövét

Hazai – 2018. április 2., hétfő | 18:24

Március 26-án, nagyhétfőn óvodások műsorával kezdődött a Szent Orsolya Tagóvoda alapkőletételének alkalmából rendezett ünnepség Sopronban. Az alapkövet Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke áldotta meg.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az új óvoda az egykori Szent Margit Óvoda helyén épül, a kivitelező két hónapja kezdte meg a munkálatokat.

Oláh-Locsmándi Zsófia igazgatóhelyettes, óvodavezető Márai Sándor gondolataival köszöntötte a megjelenteket és emlékeztetett rá, hogy huszonöt évvel ezelőtt egy nagylelkű felajánlással kezdődött az óvoda története. Nagy László atya nyaralóját és kertjét ajánlotta fel, s azóta számtalan kisgyermek élt meg itt sok-sok örömet és törődést. Ám az óvodát kinőtték a kicsik, az épület bővítésére és fejlesztésére viszont műszakilag nem volt lehetőség.

Kovács András, a Szent Orsolya Római Katolikus, Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégiuma igazgatója az ünnepségen elmondta, 2016-ban fenntartói döntés következtében került az Árpád-házi Szent Margit Óvoda a Szent Orsolya-iskolához. Már akkor felmerült, hogy kicsi az óvoda, és az épületet nem is erre a célra tervezték. Veres András győri megyéspüspök, intézményfenntartó kezdeményezése nyomán döntöttek az új épület megépítése mellett.

Az igazgató megemlítette, már a kilencvenes évek közepén, az akkori vezetők mindent megtettek a bővítés érdekében, de az épület műszaki adottságai jelentős változtatást nem tettek lehetővé. Ezután felmerült egy új óvoda építésének gondolata is, de ehhez akkor még a feltételek nem voltak adottak. Kovács András köszönetet mondott a szomszédoknak, a környék lakóinak, akik türelemmel viselik az építkezéssel járó kellemetlenségeket.

Veres András megyéspüspök kiemelte, egy többször átépített, felújított épületbe jártak a gyerekek, és mivel az eredeti óvoda alapadottságait nem lehetett megváltoztatni, egy új épület felhúzása mellett döntött az egyházmegye. Gyermekeknek építeni felelősség, a kicsiké a jövő és a felnőtteknek az ő érdekükben kell minden tőlük telhetőt megtenni. „De az emberi akarat kevés Isten áldása nélkül” – hívta közös imára a résztvevőket a főpásztor, majd megáldotta az alapkövet és az épülő falakat.

A fenntartó tapasztalata az, hogy szükség van erre az óvodára. Ezt mutatja az is, hogy egyre több gyermeket szeretnének ide íratni a szülők. Az új intézmény 75 gyermeket tud majd befogadni, és Józsa Dávid tervező úgy álmodta meg, hogy a gyermekek minden igényét kielégítse.

Az ünnepség végén a püspökség, a kivitelező FÉSZ Zrt., az iskola képviselői és a város vezetői aláírták az utókornak szánt dokumentumokat, majd időkapszulába zárták és az épület alapkövével együtt elhelyezték.

Az új Szent Orsolya Tagóvoda várhatóan az új nevelési év kezdetén, azaz idén szeptemberben nyitja meg kapuit a gyerekek előtt. A beruházás egyházmegyei forrásból, csaknem 400 millió forintból valósul meg.

Forrás: Sztorsolya.hu

Fotó: Magasi Dávid

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria