Lezárult a Szent László-év regionális találkozóinak sora a nagyváradi egyházmegyében

Külhoni – 2017. október 11., szerda | 13:28

A Szent László-emlékévben megrendezett egyházmegyei regionális találkozók zárásaként október 5-én Böcskei László megyéspüspök hálaadó szentmisét mutatott be Szent László király egykori sírjának közelében, a nagyváradi vártemplomban.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A hálaadó szentmisén az egyházmegye- és városalapító Szent László közbenjárását kérték a nagyváradi püspökség közösségei, családjai és hívei életére.

Böcskei László megyéspüspök köszöntőjében rámutatott: az aratás vagy betakarítás után az emberek hálát adnak Istennek azért, amivel megajándékozta őket, mindazért, amit a kezük munkája és az Úr áldása eredményeként birtokolhatnak, hogy a mindennapi betevőjük biztosítva legyen. „Mi is összegyűltünk, hálát adva Istennek, hogy a termőföldhöz hasonlóan befogadóvá tett minket, amikor megszólított és tanított, és mint egy veteményeskertben, elvetette bennünk az üdvösség magvait. Az elmúlt hónapokat úgy éltük meg, hogy egy olyan szentre figyeltünk, aki tanító, példakép és közbenjáró; itt élt, megszentelte e helyet és ezáltal bennünket is, akik a nyomdokain, a követésében akarunk járni” – fogalmazott a főpásztor.

A jézusi példabeszédek és csodatettek új idők kezdetét jelezték. Ezek egyrészt szembesítették a hallgatókat önmagukkal, másfelől követésre ösztönözték őket – folytatta a megyéspüspök. – A szembesülés azonban nemcsak felismerése annak, ami vagyunk, hanem önmagunk felvállalása is. Nem csüggedés, hanem elengedése mindannak, ami lehúz, hogy aztán gyarapodhassunk.

Böcskei László hangsúlyozta, minden kor embere számára lényeges, hogy kincsei legyenek, de ezek minőségét, értékét nem csupán a birtoklásuk határozza meg, hanem az elérhetőségük, a megközelíthetőségük, a megszerezhetőségük iránti vágy is.

A jubileumi Szent László-év keretében az elmúlt hónapokban zajlott programok felemelő mozzanatai is egy kincs felismeréséről, megismeréséről és megtalálásáról szóltak; a cél az, hogy mindez helyes irányba vezesse az életünket. Szent László király mellé akarunk ugyanis állni azért, hogy ne céltalanul bolyongjunk a világban, hanem minden pillanatban felismerjük keresztény küldetésünk állandóan sürgető és hívó voltát. A középpontba állítunk egy kiváló személyiséget, hogy megértsük üzenete aktualitását – mutatott rá Böcskei László.

A püspök felidézte, hét alkalommal volt regionális találkozó: a nagyváradi székesegyházban, Mezőbikácson, Almásfegyverneken, Székelyhídon, Kárásztelken, Sólyomkőváron, valamint a nagyváradi kapucinus templomban – ennyiszer nyílt tehát lehetőség a szolgálat, a kitartás és az áldozatvállalás útjának felismerésére Szent László példáját követve.

Lényeges, hogy ez ne csupán ideiglenes odafordulás legyen, hanem olyan mérce, mely visszafordíthatatlan elköteleződést és megerősítést jelent azok számára, akik egyházépítésre, a keresztény értékek védelmére vállalkoztak – buzdított a főpásztor.

A szertartás során a valódi megújulás kifejezésének jeleként az esperesi kerületek „képviselőinek képviselői” imák, könyörgések formájában elhozták üzeneteiket, kéréseiket az ünnepre, hogy együtt Isten elé terjesszék őket. A jelenlevők égő gyertyával a kezükben tettek hitvallást: tudatában vannak annak, hogy a rájuk bízott kincs olyan érték, melyet őrizniük, védelmezniük kell és tovább kell adniuk az utánuk következő generációknak.

Forrás: Erdon.ro; Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria